Hűen az örökséghez

Written by  2013.05.16.
Idén is kellemes tavaszi sétára és a kerület felfedezésére várják a polgárokat az Urbitális Majális keretében május 25-én.
Szeretettel meghívjuk régi és új barátainkat, induljunk el ismét közösen egy jó kiadós sétára! Járjuk be együtt a Bókay-kertváros és a Lónyaytelep hangulatos utcáit, ismerjük meg helytörténeti értékeiket, majd utazzunk vissza az időben a némafilmek hangulatába – ezekkel a szavakkal invitálja ismét helytörténeti sétára az érdeklődő kerületieket Heilauf Zsuzsanna történész-muzeológus, a Tomory Lajos Helytörténeti Gyűjtemény vezetője és Kardos Gábor önkormányzati képviselő, a XVIII. kerületi Kulturális Értéktár Alapítvány szervezője.

A séta, amelyet – a korábbi évekhez hasonlóan – az Urbitális Majális budapesti programsorozat keretében szerveznek, a Rózsa Művelődési Háztól (az egykori Japán Mozgó) indul május 25-én 16 órakor.
A gazdag program számos érdekességet tartogat. A Bókay-kertváros a XVIII. kerület helytörténeti jelentőségű városközpontja. Olyan értékek (épületek, épületegyüttesek, zöldfelületek, családi értékek, lakásenteriőrök stb.) őrződtek itt meg számunkra, amelyeknek felkutatása, védelme, bemutatása és továbbadása kötelező feladatunk nekünk, utódoknak. A séta után – amely minden korosztály számára tartogat érdekességeket – a Múzeumsarok kiállítóhelyen (Thököly u. 3.) Geréb Anna filmtörténész filmvetítés keretében mesél a némafilm hőskoráról és a régi Japán Mozgóról.
Kardos Gábor nevéhez fűződik még egy fontos nyári kulturális esemény: a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából Trianonról és a tragikus emlékű doni áttörésről beszélget dr. Botlik József történésszel június 2-án 16 órától a Polgárok Házában.
 

Hír naptár

« September 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Csatlakozz közösségünkhöz