Összefogás a kerület jobb közbiztonságáért

Írta:  2011.03.24.
Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata és a XVIII. kerületi Rendőrkapitányság a közbiztonság javítását, a bűncselekmények visszaszorítását kiemelt feladatának tekinti, és ennek érdekében új koncepció alapján átalakították az együttműködésüket. A kerület védelme érdekében egy olyan egységes szolgálatot hoztak létre, amelynek eredményeként állandó rendőri jelenlétet biztosítanak a kerület minden részén.

Nem csupán új feliratú járőrautókkal, hanem az eddiginél is több rendőrrel találkozhatunk februártól a kerület különböző részein. A közbiztonság javítása érdekében az önkormányzat jelentős átalakítást határozott el, s az eddigieknél 30 millió forinttal több pénzt biztosít a kerületi rendőrség számára.
– Azt, amit a rendőrök el tudnak végezni, arra más nem képes, mert sem a jogszabályi háttér, sem a felszerelés nem adott hozzá – mondta Ughy Attila polgármester azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták az új feliratú önkormányzati járőrautókat, illetve az új rendszerben dolgozó körzeti megbízottakat. – Az új koncepció lényege, hogy a városőrök a rendőrökkel közösen járőröznek, így sokkal hatékonyabbak lehetnek. Az a célunk, hogy az emberek biztonságérzete javuljon. A felmérések szerint a létfenntartás után a közbiztonság a legfontosabb a kerület polgárai számára, és mi mindent megteszünk, hogy érezhető javulást tapasztaljanak. Ennek bizonyítéka a két járőrautó, és a 30 millió forint. Mindez az első lépés a rendőrség megerősítésében.

A XVIII. kerület önkormányzat egyedülálló kezdeményezésként hozta létre az önkormányzati járőrszolgálatot. Ughy Attila polgármester a kerületi rendőrségen február 7-én megtartott sajtótájékoztatón átadta az egységesen feliratozott, korábban a Városőrség által használt két gépkocsit, illetve egy rendőrségi járművet. Ezzel a járőrszolgálat hivatalosan is megkezdte működését.
– Kivételesnek nevezhetem a kerületi önkormányzat hozzáállását, mert a nehéz gazdasági helyzetben a fővárosi kerületek vagy szinten tartják, vagy csökkentik a rendőrségnek nyújtott támogatást – szögezte le dr. Fülöp Valter ezredes, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. – Nagyon bízom benne, hogy ez az együttműködés példaértékűvé válik, és az itt élő emberek is érezni fogják ennek előnyeit.
A 30 millió forinttal megnövelt támogatásnak köszönhetően, az önkormányzat már évi közel 120 millió forintos támogatásban részesíti a kapitányságot. Ennek eredményeként nagyobb erőkkel vesznek részt az intézkedésre jogosult rendőri erők a közbiztonság védelmében. A posztos rendőrök a városőrökkel együtt párban több gyalogos-járőr útvonalon, frekventált helyeken végeznek ellenőrzést.

A járőrökkel a Béke tér, az Üllői út és a Havanna-lakótelep környezetében
találkozhatunk leggyakrabban. Mivel egy járőrt egy városőr és egy rendőr alkot, hatékonyabb lehet a rendőrség munkája.
– Az önkormányzati Városőrség tevékenysége úgy lehet hatékonyabb, ha ennek az irányítását a rendőrségre bízzuk – tette hozzá dr. Lévai István Zoltán alpolgármester. – A városőröknek önmagukban nem volt több jogkörük, mint a polgárőröknek vagy egy egyszerű állampolgárnak. A rendőrökkel közösen azonban eredményesebbek lehetnek. A cél: egy olyan közös, egységes szolgálatirányítás, amelyben részt vesz a kerület szolgálatos állománya, az önkormányzat által nyújtott támogatás segítségével a térfigyelős és a szabadidős szolgálat állománya, valamint a városőrség, a polgárőrség állománya.
Az átalakítás azonban nem merül ki az önkormányzati járőrök létrehozásában, ehhez kapcsolódik a körzeti megbízotti rendszer átalakítása. Az eddigi 4 körzettel szemben 8-at alakítottak ki, így a kisebb körzetekben remélhetően közvetlenebb kapcsolat alakul ki a rendőrök és a polgárok között.