Saját vagyonáért küzd a kerület

Írta:  2011.09.09.
Módosítani fogja az önkormányzati bérlakásokról májusban meghozott rendeletét a képviselő-testület. A dokumentum egyes pontjai ellen a kormányhivatal emelt kifogást, ezért van szükség az újrafogalmazásra. Az ügy ugyanakkor sürgős, hiszen a városvezetés szeretné, ha a szociális bérlakásokra már szeptemberben pályázhatnának azok, akiknek valóban szükségük van rájuk.
Az érvényben lévő lakástörvény nem alkalmas arra, hogy a jelenlegi állapotokat leírja és megfelelően szabályozza – erre a következtetésre jutott Csomó Tamás alpolgármester, aki úgy véli, kénytelen lesz lépni is a változás érdekében.
− Ughy Attila országgyűlési képviselőnk fel fog szólalni a megfelelő fórumokon a törvény módosításáért – mondta.
Az alpolgármester elhatározását a fővárosi kormányhivatal észrevételei érlelték meg, amelyek 11 pontban megtámadták az önkormányzati bérlakásokról májusban meghozott rendeletet. A tavaszi, új rendelet megalkotásának oka az volt, hogy a városi tulajdonban lévő bérlakásokban évek, sőt évtizedek óta többen olyanok élnek, akik visszaélnek a lehetőséggel, ami életforma lett számukra: 500 milliós lakbérhátralék halmozódott fel miattuk, és évente 100 milliós a rezsihátralékuk is, amelyet a szolgáltatók jobb híján ugyancsak az önkormányzatra terhelnek.
− A kormányhivatal észrevétele szerint a rendelet több ponton nem harmonizál a lakástörvénnyel. Én úgy gondolom, az önkormányzatnak az a feladata, hogy a rendelkezésére álló, amúgy nem túl nagy vagyonnal például szociális feladatokat is ellásson, mégpedig a kerületiek érdekében. Ha végigvesszük a kormányhivatal észrevételeit, azt látjuk, hogy a lakástörvény értelmezése éppen ezt a lehetőségünket korlátozza – fogalmazott Csomó Tamás.
A hivatal szerint ellentétes a törvénnyel, hogy az önkormányzat mint tulajdonos szerződéskötéskor biztosítékot kapjon a beköltözőtől arra, hogy a szerződése lejártával, megszűntével jogkövetően kiköltözik. Magyarán marad a patthelyzet: a nem fizető bérlőt továbbra is csak hosszú bírósági eljárás eredményeként lehet kirakni. Csomó Tamás nem érti továbbá, miért kellene a lakott bérlakások adásvételét a rendeletben szabályozni, amikor már lefektették, hogy lakottan nem adnak el bérlakást. Ugyancsak érthetetlennek tartja, hogy miért nem határozhatja meg egy árverseny a piaci alapon értékesülő bérlakások bérleti díjait. A kormányhivatal álláspontja szerint az is szabálytalan, hogy a kerület csak a kerületiek számára biztosítson szociális bérlakásokat. A lakástörvény ilyen értelmezése szerint a közösség vagyonát azok is használhatják, akik nem tagjai a kerületi közösségnek.
− A rendelet újabb módosításáról már a szeptember 15-i testületi ülésen szavazni fogunk, hiszen eredetileg úgy terveztük, hogy a szociális bérlakások már ebben a hónapban pályázhatók lesznek. Az idő sürget. Ugyanakkor egészen biztos, hogy lépnünk kell a lakástörvény módosítása érdekében, hiszen így százmilliók folynak ki a semmire a kerület vagyonából – mondta az alpolgármester.
 

Hír naptár

« Július 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Csatlakozz közösségünkhöz