Ünnep Pestszentimrén

Írta:  2012.11.03.
Ötéves hagyomány a Sportkastély előtti Szent Imre-szobor szalagozása, amelyet idén először labdarúgó torna kísért.

− Tizenegy település ünnepel most együtt Pestszentimrével, hiszen 2007 óta, vagyis az Árpád-házi szent születésének milleniuma óta valamennyi Kárpát-medencei, Szent Imre nevét viselő település megünnepli ezt a névnapot – mondta Kucsák László alpolgármester november 3-án a Sportkastély előtt azon a vidám hangulatú ünnepségen, amelyen az önkormányzat és helyi civil szervezetek megszalagozták az épület előtti parkban felállított mellszobrot.
A Szent Imre-napi összejövetel a kerületrész legfiatalabb ünnepe.
− 2007 óta találkoznak itt, a szobor előtt a környék lakossága, hogy egy kedves örömünnep keretében megemlékezzék Pestszentimre névadójáról – mondta el Ódor Katalin, a közösségi ház igazgatója köszöntő szavaiban.

Kucsák László felhívta a figyelmet arra, hogy a kerületben két templom kertjében is áll Szent Imre-szobor, mint ahogy az egykori herceget ábrázoló műalkotások többnyire szakrális területeken kaptak helyet a Kárpát-medencében. A pestszentimrei mellszobrot azonban szándékosan és hangsúlyozottan szekuláris területen állították fel azzal a szándékkal, hogy ott a teljes helyi közösség emlékhelyét alakítsák ki. 
A Szent Imre-szobron szalagot helyezett el

A XVIII. Kerület önkormányzata
A Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat
A Dr Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság
Az Együtt Pestszentimréért Egyesület
A Pestszentimrei Sport Klub
A Pestszentimrei Közösségi Ház
 

Az imreiek ünnepe egyébként jövőre kiteljesedhet, hiszen a kerületrész az egyik vendéglátója lesz a Szent Imre nevét viselő települések soron következő nemzetközi találkozójának.
A szervezők idén hagyományteremtő szándékkal labdarúgó tornát is szerveztek az esenény köré, ami azzal magyarázható – amint arra Kucsák László is utalt –, hogy Szent Imre herceget hagyományosan az ifjúság, így a sport védőszentjeként is tisztelik. A versenyen előbb az old boys csapatok (PSK, Vecsés, SZAC), majd az öregfiúk (XVIII. kerületi önkormányzat, Zrínyi SE, PSK) mérték össze az erejüket.

 

Hír naptár

« Március 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Csatlakozz közösségünkhöz