Ízes és színes sörök fesztiválja

Írta:  2016.08.15.

A főszereplő, persze, a jó sör volt, de sokan érkeztek a kulturális programok miatt is. A másodk Kossuth téri sörfesztivál rengeteg érdekességet kínált.

Az utóbbi szűk évtizedben egyre nagyobb igény mutatkozott országosan, így a fővárosban is egy-egy új gasztrokulturális fesztivál létrehozására. A XVIII. kerületben ezt a szerepet sokáig csak a Szeptemberi Kóstoló töltötte be, ám tavaly létrejött a Sörfesztivál, ami elsősorban a hazai sörfőzdék, a kézműves sörök bemutatására szolgál.


Régi és új kedvencek


A magyar kézműves sörgyártás egyre népszerűbb, a sörkedvelők pedig szívesen ismerkednek meg az újabb termékekkel, illetve fogyasztják a már bevált kedvenceket.

sf1
- Nagy öröm, hogy a tavalyi fesztiválhoz hasonlóan, idén is nagyon sokan eljöttek a Kossuth térre. Mindez azt is bizonyítja, hogy az italokon és a harapnivalókon kívül a kulturális program összeállításában is jeleskedtek a szervezők – mondta el a Sörfesztivál péntek esti megnyitóján Kucsák László országgyűlési képviselő, aki Ughy Attila polgármesterrel együtt vállalta az esemény fővédnökségét.

sf2
A fesztivál szervezőinek szándéka az is, hogy az ilyen és ehhez hasonló rendezvényekkel felidézze Pestszentlőrinc első világháború előtti, illetve a két világháború közötti polgári hagyományait.
A lőrinci sörfesztivál ötletgazdája, Galgóczy Zoltán alpolgármester szerint bizonyosodni látszik, hogy a dél-pesti régióban is van helye egy, a sörfőzés hagyományaira épülő gasztorkulturális fesztiválnak.

sf3
- Úgy tűnik, hagyományt tudunk teremteni, és a jövőben is szívesen fogadja a kerület lakossága a Sörfesztivált. Idén ráadásul a tavalyinál szebb, megújult környezetben tölthettük el ezt a három napot – fogalmazott Galgóczy Zoltán.

Az angol sör ideje


Az időjárás is kegyeibe fogadta a rendezvényt, így több ezren választották kikapcsolódásként a fesztivált. A sörkínálat rendkívül széles palettán mozgott, és köszönhetően a különböző gyümölcsöknek, valóban színes is volt. Narancstól a meggypirosig, hagyományos, világos aranysárgától a barnán át egészen a feketéig habzott a nedű a poharakban.

sf4
Elég csak általános iskolai szinten ismerni a magyar történelmet ahhoz, hogy ne csodálkozzunk, amiért hazánkban az évszázadok folyamán a német, úgynevezett lager típusú sörök váltak ismertté. A fesztiválon is többnyire ezek a sörök jelentek meg, néhol kiegészülve egy-egy búza-, vagy különlegességéként a konyakmeggy ízű sörrel. Azonban a Kossuth téren találkozhattunk az angol sörfőzés hagyományait követő manufaktúrával is.

sf5
- Az utóbbi 2-3 évben Magyarországon is egyre jobban ismerik az angol jellegű, felsőerjesztésű, úgynevezett ale söröket – mondta Magyar Levente, a budapesti Legenda Sörfőzde képviselője. – A fiatalabb korosztály kezd ráhangolódni ezekre, a lagernél úgymond testesebb, tartalmasabb sörfajtákra. A nálunk kapható számos gyümölcsös sörital alapja is az ale, amit különböző gyümölcs-sűrítményekkel ízesítünk. Ezeket főleg a hölgyek fogyasztják előszeretettel. Szép számmal voltak olyanok is, akik bevállalták az erősebb, 12 százalékos söröket is. Kóstolták is, és vittek is belőle.