Miért?

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.03.09.

Két drogprevenciós előadást tartottak a Vajk-sziget iskolában.

A drogokról másképpen című program keretében Marosi Antal rádiós riporter, tudósító tartott korábban érdekes előadást a Vajk-sziget iskolában, március 6-án pedig Szilágyi Katalin középiskolai tanár, mentálhigiénés szakember beszélgetett a nyolcadikos diákokkal.

IMG 8967 fe átméretezve
„A formabontó, a fiatalokhoz a saját nyelvükön szóló, éppen ezért hiteles, tartalmát tekintve mégis megdöbbentő és a fenti címet viselő 45 perces óra végén a diákok többsége azt mondja, már nem csak azért nem akar a szer után nyúlni, mert tiltják” – olvashatjuk a www.adrogokrolmaskeppen.hu honlapon.
A drogokról másképpen program Miért? című előadása formáját tekintve nem éppen előadás, mert Szilágyi Katalin mentálhigiénés szakember, a püspökladányi Karacs Ferenc Gimnázium pedagógusa húszévi tapasztalat birtokában úgy tudja a gyerekeket megszólítani, hogy azok nem feszengve, magukba zárkózva ülnek vele szemben, hanem aktívan közreműködnek. A szakember nem magáról a drogozás veszélyeiről beszél, hanem az odavezető útról, a közösség, a család felelősségéről, és mindezt oldott hangnemben.
– Sajnos ma már minden diáknak van olyan ismerőse, aki érintett, mert ismer valakit, aki árulja vagy használja a drogot. Minden iskolába elmegyek, ahova hívnak – mondta a tanárnő. – Találkozom olyan gyerekekkel is, akiket a pedagógusaik úgy „vezetnek fel”, hogy egy kicsit renitensek, ezért nehéz lesz velük bánni, de ők is tátott szájjal figyelnek. Látszik rajtuk, hogy megérintette őket a téma, és beszélni kezdenek róla.

IMG 8991 fe átméretezve
A pedagógus szerint szélesebb összefogásra van szükség, hogy az emberek érezzék az egyéni felelősségüket. Több történetet is elmesélt, köztük ezt is: egy alkalommal azzal kereste meg az egyik diákja, hogy családi gondjai miatt rászokott a partidrogra, ám szabadulni szeretne tőle. Már az is nagy dolog volt, hogy el merte mondani valakinek, de elgondolkodtató, hogy miért nem az anyjának. A tanárnő próbált segíteni. Mivel ő se nem szülője, se nem gyámja a lánynak, sem orvoshoz, sem drogambulanciára nem vihette őt. A diák végül a háziorvosnál hetenként elvégzett negatív drogteszttel bizonyította, hogy megvan benne az akarat, az anya pedig sok-sok családlátogatás után rájött arra, hogy ha nem segít, belehalhat a lánya.
A program keretében az előadók másnap a Csontváry iskolát is felkeresték, március 13-án az Eötvös iskolába látogattak el, hogy beszélgessenek a drogokról és az odavezető útról – másképpen.
A Vajk-sziget iskolában megtartott előadáson részt vett Galgóczy Zoltán alpolgármester is.

Hír naptár

« Február 2017 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Csatlakozz közösségünkhöz