Showman a katedrán

Írta:  K.Gy. 2017.08.30.

Egykori televíziós is tanít a Nyugdíjas Akadémián.

A jó pedagógus fél siker: már csak a diák szorgalmára van szükség ahhoz, hogy az ismeretek átadása tökéletes legyen. A Nyugdíjas Akadémia mindig kiváló előadókat, tanárokat szólít a katedrára, így a szeptember 9-én induló félévben egy egykori televíziós csatlakozik hozzájuk, aki mellesleg azóta elismert gerontológiai szakemberré vált.

VAA 1795 copy

Az angol nyelvtanfolyamok kezdettől fogva rendkívül sikeresek a XVIII. kerületi Nyugdíjas Akadémia hallgatói körében. Már az első lefutott félév után több szinten kellett meghirdetni, olyan nagy volt iránta az érdeklődés. A nyelv tanítása természetesen tovább folyik, ám egy új tanár érkezik a katedrára.
– Kerényi Péter korábban a Magyar Televízió munkatársa volt, de figyelemre méltó a tudományos pályája is: kiváló gerontológiai szakemberként ismert – mondta Jászberényi József, a Zsigmond Király Egyetem intézetvezetője, az országban folyó szeniorképzések elindítója. – Izgalmas személyiség, igazi showman, nagyon szeretik a hallgatók. Remélhetőleg így lesz Pestszentlőrincen is.

Szulejmán másképpen

Az akadémia minden félévben kínál valami újat. A szeptemberben induló szemeszter egyik újdonsága a német nyelvtanfolyam lesz.
– Természetesen ezt is mindenki számára hirdettük meg, de megemlítem, hogy mivel a XVIII. kerületben jelentős német gyökerű közösség él, a tanfolyam lehetőséget nyújthat az esetleg régóta nem gyakorolt német nyelv felfrissítésére – emelte ki Jászberényi József.

Az első félév előadásai

 

Dr. Jászberényi József: A kereszténység vizuális enciklopédiája – Róma nagy templomai – szeptember 9.


Dr. Molnár Krisztina: Önbizalom, önértékelés, önszeretet – szeptember 23.


Dr. Lévai István Zoltán: Kerületünk sportélete – szeptember 30.


Dr. Udvarvölgyi Zsolt: Az iszlám mai szemmel – október 7.


Budai Péter: Korszerű táplálkozás, diétás étkezés – október 14.


Ferenczi Zoltán: Az 500 éves reformáció kultúrtörténeti jelentősége – október 21.
Dr. Nemes László: Gyógyíthat-e a filozófia? – október 28.


Kovács György: Svindlerek hálójában, avagy hogyan és kik akarják átverni az időseket? – november 4.


Dr. Jászberényi József: McCarthy medvéje, avagy a fogyasztói társadalom problémái – november 18.


A tanfolyamok között akad olyan is, amelyik már a címében garantálja a sikert. Ilyen Udvarvölgyi Zsolt Szulejmán – ami a sorozatból kimaradt című kurzusa.
– A televíziós sorozat most nagyon népszerű – magyarázta Port Tivadarné, aki a kezdetektől, vagyis már tizenegy szemeszter óta lelkes és energikus helyi szervezője az akadémiának. – A filmben azonban nem a valós Szulejmánt látjuk, a tanfolyam a történelmi tények alapján mutatja be őt.
A tanfolyamok közül érdemes kiemelni a táblagép kezelését oktatót is, amely abban segít, hogy a hatvan fölöttiek is könnyedén boldoguljanak az informatika manapság már kikerülhetetlen világában.

Gyakorlati tanácsok

Ha az ember egy pillantást vet a nagy előadások listájára, megállapíthatja, hogy a témakörök jó része nem változott. Kezdettől nagy az érdeklődés a vallástörténeti témák iránt, ebben a szemeszterben kettő is lesz, az egyik az iszlámmal, a másik az 500 éves jubileumát ünneplő reformációval foglalkozik. A kerületiek lokálpatriotizmusát mutatja, hogy az akadémia felvette az előadások közé a helyi sport történetét is. A többi pedig olyan gyakorlati problémákkal foglalkozik, amelyek vagy a teljes közösséget, vagy kifejezetten az időseket érintik: a fogyasztói társadalom kérdéseivel, az idősek ellen elkövetett csalásokkal, a helyes táplálkozással.
Az előadások továbbra is ingyenesek az érintetteknek, és szombati napokon 9 órakor kezdődnek a polgármesteri hivatal üléstermében. A tanfolyamok időpontja változó, a hivatal ügyfélszolgálatán a teljes program átvehető, illetve Port Tivadarné telefonszámán lehet érdeklődni (06-20-615-6011).

VAA 4668 copy