Pályaválasztási ankét

Írta:  2013.11.29.
A XVIII. kerületi Pedagógiai Intézet nyolcadik alkalommal rendezett pedagógiai szakmai napokat és pályaválasztási ankétot.
A XVIII. kerületi Pedagógiai Intézet nyolcadik alkalommal rendezett pedagógiai szakmai napokat és pályaválasztási ankétot. A 7–8. osztályos tanulókat és szüleiket november 26-án csaknem 30 kiállító középiskola és szakmai előadások várták a Karinthy Frigyes Gimnáziumban.

A XVIII. kerületi Pedagógiai Intézet Fókuszban a pedagógus címmel három napon át tartó szakmai rendezvényt szervezett. Ennek során olyan összefoglaló előadásokat tartottak a pedagógusoknak, amelyek irányt mutattak a tanítóknak és a tanároknak a változó jogszabályok és rendeletek tengerében. Néhány nap kevésnek tűnik egyévnyi változás prezentálására, azonban Madárné Gyurján Ildikó, az intézet vezetője leszögezte: ez a mostani csupán egy kiemelt előadás-sorozat az éves rendezvényeik közül.
– Az igazi szakmai munka természetesen folyamatosan, egész évben zajlik, legyen szó bemutatóórákról, külső nevelőtestületi értekezletekről vagy pedagógiai műhelymunkáról. A pedagógiai napok csak részben járulnak hozzá munkánk sikerességéhez, mégis fontosnak tartjuk, hogy minél több pedagógust és diákot mozgassunk meg egy-egy ilyen alkalommal.

Válaszút előtt

A pályaválasztási ankétot Bauer Ferenc, az önkormányzat oktatási, közművelődési, sport- és ifjúsági bizottságának tagja nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a középiskola kiválasztása mérföldkő a diákok életében. Ugyanis ez az első olyan döntés, amikor már nemcsak a szülők választanak intézményt gyermekük számára, hanem a fiatalok is beleszólhatnak a választásba. Ezért fontos, hogy a szülők elegendő időt fordítsanak a közös tanakodásra, és hogy ne a gyermekük helyett, hanem vele együtt döntsenek. A választás pedig nem egyszerű, hiszen mind a kerületben, mind a fővárosban magas színvonalú szakközépiskolák és gimnáziumok várják a diákokat.

A megnyitót számos előadó követte, akik bemutatták az aktuális trendeket, és hasznos tanácsokat adtak a választáshoz. A szakemberek szerint a jelentkezőknek a képességeiket, a tehetségüket és az érdeklődési körüket egyaránt szem előtt kell tartaniuk. Emellett lényeges az iskola jó megközelíthetősége és a hangulata is. Azoknak a diákoknak, akiknek nehezen megy a választás, hasznos lehet, ha a szüleikkel pszichológushoz vagy pályaválasztási tanácsadóhoz fordulnak segítségért, illetve ha önismereti teszteket töltenek ki.

Diákszemmel

A gyerekek és a szülők idén is közösen vettek részt a rendezvényen, érdeklődve hallgatták az előadásokat, és lelkesen látogatták a megjelent középiskolák standjait, ahol részletes tájékoztatást és pontos válaszokat kaphattak a kérdéseikre.

Az ankét legfőbb célja pedig az, hogy a diákok ne csak az interneten kapjanak képet az intézményekről, hanem személyesen is ismerkedhessenek az iskolákkal. Így nem csupán a száraz tényeket olvashatják el a honlapokon, hanem a standoknál vagy az osztálytermekben az intézmények hangulatába is belekóstolhatnak. A kóstolót néhány helyen szó szerint kellett érteni, mivel volt, ahol mézeskaláccsal, volt, ahol teával kínálták az érdeklődőket. Az ankéton részt vevő 7–8. osztályos diákok úgy látták, hogy ez az esemény többet nyújtott számukra a hivatalos időpontok és információk közlésénél. Lehetőségük nyílt kötetlenül beszélgetni az adott iskolába járó felsőbb éves diákokkal, akik meséltek nekik a középiskolai hétköznapokról és a szabadidős tevékenységekről.