Átadták a SkyCourtot a 2-es terminálon

Írta:  2011.03.24.
Több mint ezer vendég jelenlétében avatták fel a magyar főváros repülőterének új 2-es terminál épületét, a SkyCourtot, azaz az Égi Udvart. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára.
 
Elegáns építészeti megoldások, gyors és kényelmes utaskiszolgálás és európai színvonalú éttermi- és kereskedelmi kínálat. Röviden így lehet jellemezni azt az ötemeletes, összesen 24 ezer négyzetméteres új terminálépületet, amelyet március 18-án ünnepélyesen avattak fel az új névre keresztelt Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A SkyCourt épületét Tima Zoltán Ybl-díjas építész és a KÖZTI mérnöki csapata tervezte a Budapest Airport megbízásából, és az épület még el sem készült, máris elnyerte a brit-magyar építőmérnöki kamara Tierney Clark díját.
Dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a megnyitó ünnepségen egyebek mellett hangsúlyozta: „A Magyarországra repülőn érkezők döntő többsége első benyomást itt szerzi rólunk, hazánkról. Az új, levegősebb, kényelmesebb terminál egy barátságosabb, otthonosabb ország képét sugallja.”

Reiner Schränkler, a Budapest Airport igazgatóságának elnöke elmondta: „2012-ben befejezzük a 2A és 2B terminál felújítását és korszerűsítését, aminek eredményeként jó pár évre Közép-Kelet Európa legmodernebb és leghatékonyabb repülőtéri terminálja jön létre itt, Budapesten.”
A SkyCourt átadási ünnepségen a Nemzeti Filharmonikus Zenekar játszott Kocsis Zoltán vezényletével, a műsort követően felavatták Liszt Ferenc új emléktábláját, amelyet a világhírű magyar zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából állítottak a repülőtér új névadójának tiszteletére.
A SkyCourt hivatalos megnyitója után két napon át nagyszabású nyílt hétvégét rendezett a repülőtér üzemeltetője, az első utas pedig március 27-én indul a kibővített 2-es terminál új központi csarnokán keresztül.