Összeadódhatnak a sérelmek

Írta:  2013.06.01.
Lengyel László szerint az összefogás hiánya ellenére van esélyük a jövő évi választásokon az ellenzéki pártoknak.
Lengyel László szerint az összefogás hiánya ellenére van esélyük a jövő évi választásokon az ellenzéki pártoknak, de tudomásul kell venni, hogy a győztesnek egy továbbra is nagyon rossz gazdasági helyzetben lévő országot kell kormányoznia. A közgazdász-politológus többek között erről beszélt a Bal18 Közéleti Kávézó május 30-i fórumán.

– Aki megnyeri a választásokat, annak szembe kell néznie azzal, hogy gazdaságilag egy helyben áll az ország – mondta Lengyel László. – Hiányoznak az érdemi beruházások, nincsenek építkezések, nincs munka.
Ez utóbbi megállapítása kapcsán Lengyel László kitért a közmunkaprogramra, amelyről úgy véli, a semminél jobb, ugyanakkor nem nevezhető érdemi munkának, és nincs gazdaságélénkítő hatása sem.
– Ez a program az adófizetőknek pénzkidobás, és furcsa módon inkább leszoktat a munkáról. Sok helyen ugyanis vagy nincs munka, vagy közmunka címén hivatali feladatok elvégzésére alkalmazzák az érintetteket, kevesebb pénzért – fogalmazott a politológus.

Lengyel László szerint tavaly október és idén február között – legfőképp Bajnai Gordon feltűnése és a diáktüntetések hatására – Orbán Viktor miniszterelnök egy időre sarokba szorult.
– Akkor úgy tűnt, hogy az ellenzéknek sikerül fogást találnia rajta, majd jött a rezsicsökkentés nevű bomba, amivel nagy erejű ütést vitt be a politikai ellenfeleinek. Ami miatt mégis bizakodhatnak a nem kormánypárti szavazók, az az, hogy a sok sérelem, amely az orvostársadalmat, a gazdálkodókat vagy épp mostanában a trafiktulajdonosokat érte, a szavazófülkékben összeadódhat.