A változás légy te magad!

Írta:  2013.10.10.
A Jobbik Nemzeti estek elnevezésű programsorozatának október 3-i rendezvényén Bogár László közgazdász volt a vendég.
A méltán népszerű közgazdász ellentmondó előadást tartott, hiszen egyfelől sokkolóan ható adatokkal támasztotta alá az ország vagyonának széthordását, ráadásul a megoldásra is utalt, amikor Gandhit idézve arra buzdított: „A változás te magad légy!”, másfelől viszont konkrét lépésekhez tanácsot hiába is várt tőle a hallgatóság.
Talán a legdöbbenetesebb adat az, hogy egy 80 országot vizsgáló összehasonlítás szerint Magyarországnál csak Nigériából szippantottak ki több pénzt a multinacionális vállalkozások. Negyven év alatt összesen 300 milliárd dollárt vesztettünk el, és ebben még nincs benne az a 242 milliárd dollárnyi vagyon, amely offshore cégeknél landolt.
Azzal sem lehet vitatkozni, hogy amíg az éves GDP-növekedésnél többet visznek ki az országból a multinacionális cégek, addig valójában nem lehet növekedésről beszélni, és a kiszolgáltatottságunk sem fog mérséklődni. De – mint arra Bogár László rámutatott – a gazdasági problémáknál is van nagyobb baj. Lehangoló, sőt drámai a népesedési helyzet, ami alapvető fordulat nélkül a magyar népesség összeomlásához vezet. Ennek fő oka a pillanatnyi érdekeket szem előtt tartó individualizmus.
A helyzetértékelés egyértelmű, az azonban elgondolkodtató, hogy Bogár László az előadást követően elhangzó olyan egyszerű kérdésre sem tudott válaszolni, miszerint mit tegyünk holnap.
Pedig a válasz kézenfekvő, sokszor és sokan elmondták már: valahányszor lehetőségünk mutatkozik, hazai kereskedőnél vásároljunk hazai terméket, már csak azért is, mert a hipermarketekben 5-10 forinttal olcsóbban kínált külföldi áru hosszú távon drágább. A népesedéspolitikai drámát pedig a szerető család modelljével lehet megállítani, mert az ilyen környezetben felnövő fiatal maga is több gyermeket vállal, még akkor is, ha tisztában van vele, hogy ez anyagilag nem lesz mindig könnyű.

Hír naptár

« Március 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Csatlakozz közösségünkhöz