Művészet az utcán

Írta:  2011.09.17.
Utcára költözött a művészet. A Szabad Alkotók Köre másodszor rendezett kerítéstárlatot a Teleki utcában.
− Gyere nyugodtan! – inti E. Kottek Péter festőművész az autót, amelynek vezetője nem szívesen gázolna át egy aszfaltra terített, ábrákkal teli festővásznon. Pedig itt lehet, sőt. Amint az autó elhalad, Péter megjegyzi: − Nem ő volt az első tétovázó, ezért végig irányítjuk az autósokat.
A hatalmas vásznat egyébként még reggel terítették a Teleki utca aszfaltjára, megöntözték festékkel, és taposós módszerrel absztrakt ábrákat dolgoztak bele. A többit az autók kerekei végezték el. Jópofa performansznak, vagy öncélú ötletnek is tűnhet az egész, pedig a cél megmutatni: ezen a napon a művészet a szó legszorosabb értelmében kijön az utcára. A Szabad Alkotók Köre szeptember 17-én második alkalommal rendezte meg a Kerítéskiállítást a Fehéren-Feketén Galériában, pontosabban annak szomszédságában: a Teleki utca kerítésein.
− Semmiféle megkötés nincs, csak annyi, hogy jó munkákat kell hozni, De bárkit szívesen látunk ezen a közös kiállításon – mondja Nádasdi Mihály, a galéria tulajdonosa és a kiállítás fő szervezője.
Az alkotók szemmel láthatóan komolyan is vették a feladatot: nem egyszerűen kerítésekre aggatott képeket láthatott a közönség, hanem ügyesen szerkesztett együtteseket, sorozatokat, kifejezetten a helyszínre tervezett enteriőrben megmutatott plasztikákat, szobrokat, köztük pedig egy olvasásra berendezett, vörös szaténnal borított fotelt.
− Ez most egy peformanszhoz készült, de ki fogok ide tenni egy faragott fa karosszéket egy könyvvel, hogy akinek kedve van, olvasgasson kicsit itt a fák alatt – árulta el Nádasdi Mihály.
A kiállítást közös főzés, akciók, koncertek, agyagozás és sok meglepetés egészítette ki.