A fukushimai események fényében

Írta:  2011.12.02.
A retorika, amely a vitatkozás tudományát is magában foglalta, hajdan iskolai tantárgy volt. A Karinthy Gimnáziumban november végén angolul vitáztak az ország diákjai.

Az érveket át kellett gondolni
Fontos képesség birtokába jutnak azok a fiatalok, akik megtanulnak nagyobb nyilvánosság előtt kulturáltan vitázni, a véleményüket éretten, higgadtan kifejteni, érveket felhozni, és mások véleményét hasonlóképpen meghallgatni, és mindezt idegen nyelven is! Emberi kapcsolataik jobban működhetnek, empatikusabbak, toleránsabbak, párbeszédekre nyitottabbak lehetnek a hasonló programok révén.
Ez a gondolat vezérelte a Karinthy Frigyes Gimnázium szaktanárait, vezetőit, akik második alkalommal szervezték meg középiskolások számára az országos angol nyelvű vitaversenyt. A kezdeményezés sikerét bizonyítja, hogy idén az előző évhez képest többen – összesen 12 iskola – jelentkeztek a versenyre.
Ez a fajta vitaverseny meghatározott szabályok szerint zajlik, három fordulóból áll. Az első két fordulóban megadott állítás mellett, illetve ellene kellett érvelni. A mondat a következő volt: „Az angol az a nyelv, amelyet mindenkinek tanulnia kellene.” A döntőben pedig: „A fukushimai események fényében Németország bölcsen döntött, hogy fokozatosan lezárja az atomerőműveit.” A diákok mindkét mondatot előre ismerték (angol nyelven természetesen), és készültek a vitára.
A döntőt a pécsi Leőwey Klára Gimnázium és a budapesti Baár- Madas Református Gimnázium csapata vívta, aminek alapján az objektív zsűri szerint a leőweys diákok: kerültek ki győztesen.
 

Hír naptár

« Január 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Csatlakozz közösségünkhöz