Ha dadog a gyerek

Írta:  2012.02.28.
Komplex művészeti terépiás módszert mutattak be az Eötvös Iskolágban rendezett szakmai találkozón.
A Fővárosi Logopédiai Munkaközösség és a kerületi Speciális Oktató és Fejlesztő Intézmény (SOFI) logopédiai szakszolgálata közös programot szervezett február 22-én az Eötvös Loránd Általános Iskolában. A meghívott pedagógusok videofilm segítségével nyerhettek bepillantást egy komplex művészeti terápiás módszerbe, amellyel a dadogó gyerekek mellett a szülőket is bevonják a munkába a szakemberek. A bemutatóórát Magyarné Horváth Gizella és Makrai Boglárka logopédus, valamint Sipos János pszichológus tartotta.
– Ha a gyermek félénk, bátortalan, tart a beszédhelyzetektől, görcsösen viselkedik, esetleg elnémul a mondandója elején vagy közben, abban az esetben érdemes szakemberhez fordulni – mutatott rá Makrai Boglárka. – Amennyiben ilyet tapasztalnak a szülők, nagyon fontos, hogy lassan, nyugodtan, a szemkontaktust tartva beszéljenek a gyerekkel. A közös programok, élmények, az esti mese, az együtt töltött minőségi idő, a gyerek elismerése, sikerélményekhez juttatása, önbizalmának erősítése rendkívül lényeges. Ne szóljanak rá a beszéde miatt, ne javítgassák. Kerüljék a „Ne siess úgy!”, „Mondd lassabban!” felszólításokat.
A szakember azt is elmondta, hogy nem szabad produkáltatni a gyermeket, továbbá hogy a szülők hallgassák végig a csemetéjüket, ne szakítsák őt félbe, és semmiképp se árulják el neki, hogy aggódnak a beszéde miatt.
A kerületünkben az Eötvös Loránd Általános Iskolában működik egy dadogásambulancia, ahová a gyerekek a kerületi logopédusok közvetítésével jutnak el. Itt a szakemberek komplex művészeti terápiát alkalmaznak a dadogó óvodások és iskolások nehézségeinek leküzdésére.
A XVIII. kerületben a logopédusok a SOFI Logopédiai Szakszolgálatának a gyógypedagógusai, akik kihelyezett tanárként végzik a munkájukat a kerület óvodáiban és általános iskoláiban. A munkaközösség honlapján (www.sofi.hu/logopedia/index.php) számos információ található a logopédusok tevékenységéről, a logopédiát érintő eseményekről, valamint a beszédfejlődésről, a beszédhibákról és a kommunikációs zavarokról.