Időutazás ecsettel

Írta:  2012.11.13.
Szinbád világa címmel nyílt meg Kurucz Ferenc festőművész kiállítása november 9-én a Fehéren Feketén Galériában.
A művész festményei felelevenítik a múlt század elejének a hangulatát, és olyan érzést keltenek bennünk, mintha időutazáson vennénk részt, és egyenesen Krúdy-művek világába kerültünk volna.
– Krúdy Gyula a kedvenc íróm, amikor először megtekintettem a Szinbád című filmet, elhatároztam, hogy egyszer majd megfestem a hangulatát – mondta Kurucz Ferenc.

– Gyermekkorom óta szoros a kapcsolatom a festészettel, apai nagyapám, aki szintén festőművész volt, ösztönzött először a festésre. Tágabb rokonságomban olyan felmenővel büszkélkedhetek, mint az Alföld festője, Kurucz D. István. Aztán a rajztanáraim is biztattak, hogy a festőművész pályát válasszam, de egyéb körülmények miatt teljesen más irányt vett az életem, kereskedelmi és marketing közgazdász diplomákat szereztem. Korai festményeim után sokáig nem ragadtam ecsetet, de munkám során egy nagy cég marketing igazgatójaként nagy hasznát vettem rajz- és alkotókészségemnek.
Kurucz Ferenc elmondta, hogy amikor elhatározta, hogy ismét festeni kezd, három évig csak a festészeti technikákat gyakorolta.
Nem az akadémián tanulta a festészetet, de úgy véli, ez az alkotói szabadságának a feladását jelentette volna. Sosem szerette a korlátokat, mindig örömből, mások örömére fest. Kezdetben a család és a barátok bíztatása adott neki erőt az alkotáshoz, ma már azonban számos sikeres kiállítás van a háta mögött.
A festőművész elárulta, hogy már készül egy újabb sorozat megörökítésére, a régi Óbudát szeretné megfesteni, ehhez már gyűjti a dokumentumokat.
A Szinbád világa című kiállításon miután Nádasdi Mihály szobrászművész, a Fehéren Feketén Galéria tulajdonosa köszöntötte a megjelenteket, Réti Mária művészettörténész az alkotókról és a művekről beszélt, s megnyitotta a kiállítást. A megnyitón a Triola Fúvósegyüttes és Békefi Edina (ének) működött közre.

A tárlat november 27-ig tekinthető meg a Fehéren Feketén Galériában Teleki Pál utca 26/b) előzetes bejelentés alapján a 291-9047-es telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.