Jöttek, főztek, győztek

Írta:  2013.09.08.
A számos kulturális produkció mellett a Szeptemberi Kóstoló szombati programjában ezúttal is a főzőverseny volt a nagy szám.
− A Kóstoló közönségének szeretet is bizonyítja, hogy jól döntöttünk, amikor magyar nyelvű dalokat is felvettünk a repertoárba – mondta a koncert utáni pillanatokban a backstage-ben Egri Péter, annak a Mytery Gang Rockabilly Triónak a vezetője, amely nemzetközi sikereit annak köszönheti, hogy az elmúlt évig kizárólag angol nyelvű lemezeket adtak ki. Most már magyarul is énekelnek, és amint a Szeptemberi Kóstoló programjában szombat este adott koncertjük is bizonyítja: sikerrel. Az itteni közönség egyébként nem csak őket kedvelte: ahogy a péntek esti programban a Gesarolnak és a Bikininek tapsoltak több ezren, szombaton a Mystery Gang után az Irie Maffiát fogadta óriási és lelkes tömeg.

Lelkes volt Milan Peprnik, a Cseh Köztársaság budapesti konzulja is, igaz, az ő örömét elsősorban nem a fellépő zenekarok, mint inkább a cseh kultúra és gasztronómia jelenléte okozta:
− Olyan ez nekem, mint egy álom – mondta stílusosan egy Skoda mikrobuszból kialakított csapszék mellett nyilatkozva. – Magyarország csodálatos, és ez a fesztivál itt egy igazi kincs. Fantasztikus, hogy a cseh kultúrával egy ilyen rendezvény keretein belül ismerkedhetnek meg a kerületiek és a fővárosiak.
Ami a gasztronómiát illeti: nem csak a cseh ízek voltak fontosak. A szombati nap fő eseménye a főzőverseny volt, amely már négy kategóriában hirdettek meg. A nyertesek listáját hamarosan a bp18.hu és a Városkép is közzéteszi. Előzetesen megemlítjük, hogy a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt csapatai idén is elhoztak néhány dobogás helyezést, ami már csak azért is nagy dicsőség, mert a Lázár Chef elnökletével döntő zsűrinek több mint száz ételt kellett végigkóstolnia.
A program vasárnap családi és gyerekprogramokkal folytatódik: ezen a napon a gyerekek főznek, közben Moha bácsi és a 100 Folk Celsius szórakoztatja a fiatal közönséget.