Kerületi festőművész portréi Vásárhelyen

Írta:  2013.10.09.
Garamvölgyi Béla kerületünkben élő festőművész két alkotása is látható az idei Vásárhelyi Őszi Tárlaton.
Garamvölgyi Béla kerületünkben élő festőművész két alkotása is látható az október 6-án Orbán Viktor miniszterelnök és Baán László, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója által megnyitott 60. Vásárhelyi Őszi Tárlaton.

Az immár 60. alkalommal megszervezett Vásárhelyi Őszi Tárlat Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő kortárs művészeti seregszemléje. A kiállításra olyan művészek kapnak meghívást, akik valamilyen módon kötődnek a városhoz vagy a hagyományos őszi tárlathoz.
Az 1954 óta rendszeresen megtartott tárlat elindítója a polihisztor Galyasi Miklós volt, a körülötte élő képzőművészekkel: Kurucz D. István és Almási Gyula festőkkel, Szabó Iván szobrásszal.
A jubileumi kiállításra rekordszámú, 768 alkotással pályáztak, ezek közül a közönség 194 művész 262 alkotását láthatja december elejéig a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.
A megnyitón Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere és Lázár János országgyűlési képviselő mondott köszöntőt, a tárlatot Orbán Viktor miniszterelnök és Baán László, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója nyitotta meg.
A rendezvényen mintegy húsz elismerést adtak át. A fődíjat a miniszterelnöktől és a polgármestertől Czene Márta festőművész vehette át. Garamvölgyi Béla kerületünkben élő festőművésznek, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezetőtanárának a „Kurucz D. István festőművész emlékére” díjat Aknay János, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének elnöke nyújtotta át.
– A kiállításra portrésorozattal készültem – mondta Garamvölgyi Béla. – A sorozatból két képemet válogatta be a zsűri. Az egyik a feleségem, a másik Fényesi Tóth János barátom „történetét” ábrázolja. A díj elnyerése megmelengette a szívemet, mert főiskolai növendékként a Százados úti művésztelepen találkoztam Kurucz D. Istvánnal, a Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművésszel, akinek emberközpontúsága mélyen megérintett. Természetesen nagy örömmel tölt el, hogy a jubileumi tárlaton a róla elnevezett díjat kaphattam meg.
 

Hír naptár

« Szeptember 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Csatlakozz közösségünkhöz