Karácsonyt varázsolt a Tébláb

Írta:  2011.12.18.
Egyértelműen a Tébláb Művészeti Iskola táncegyütteséé volt a legnagyobb siker a Polgárok Háza hagyományőrző karácsonyi vásárán. Persze a portékákra is sokan voltak kíváncsiak.
− Annyi itt a szépség! − mondta Marika néni, aki a vásár miatt érkezett ide, hogy ajándékokat vásároljon a családnak. – Ellátogatok majd a régi piactérre is, de ezt a szombatot nem szalasztottam volna el. Tavaly a két legkisebb unokámnak innen választottam ajándékot.
Erre idén is lehetősége nyílt, hiszen a Polgárok Háza egy napig tartó hagyományos vásárában minden volt, amit ilyenkor a vevő keres. A szervezők célja az volt, hogy a régi „békebeli” időket idéző vásárteret rendezzenek be, ezért hívtak mézet, lekvárt, fűszereket, szörpöt, kézi készítésű csokoládét, kerámiát, fajátékot, varrott ajándéktárgyakat kínáló kézműveseket, no és persze könyvárust, borászt is, hiszen a könyv még mindig az egyik legszebb karácsonyi ajándék, bor nélkül pedig elképzelhetetlen az ünnep.
Egy vásár azonban akkor az igazi, ha a standokat színes forgatag hömpölygi körbe. Erről a Tébláb Művészeti Iskola táncosai gondoskodtak, akik versekkel, táncokkal több népszokást elevenítettek fel: a Luca-napot, Szent Miklós legendáját. Programjukat pedig egy különleges betlehemes játékkal zárták, amelynek a közönség is a szereplője lehetett. Nem csoda, hogy a délelőtt és délidőben zajló műsort rendkívüli figyelem kísérte: szépen megtelt a Polgárok Háza a kíváncsi szülőkkel, családtagokkal és érdeklődőkkel.
Az estig tartó vásárt egy vidám előadás zárta, amelynek témája a magyar költészet és a bor kapcsolata volt. Hogy az élmény teljesebb legyen, a hallgatók ízelítőt kaptak a tokaj-hegyaljai Szent Benedek Pincészet boraiból.
− Nagyon szeretjük az irodalmi és a művészeti rendezvényeket, az irodalom és a bor valóban régóta összetartozik, ezért szívesen veszünk részt ilyen eseményeken. A mai nap is szépen telt, jól éreztük magunkat – mondta Palcsó Ildikó, a pincészet egyik tulajdonosa.