Nemzetiségi ki mit tud

Írta:  2012.05.07.
A kerületben működő lengyel nemzetiségi önkormányzat és görög nemzetiségi önkormányzat kreatív vetélkedőt rendezett általános iskolásoknak május 4-én a Kondor Béla Közösségi Házban.
A versenyen az Ady, a Szent Lőrinc és a Gloriett iskola diákjai a lengyel és a görög kultúrával, hagyományokkal, néptánccal, gasztronómiával kapcsolatos ismereteikről adtak számot.
A rendezvény megnyitóján Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő elmondta: a játékos vetélkedő célja az, hogy a diákok jobban megismerjék a nemzetiségek kultúráját.
– Ez volt az első alkalom, hogy a kerületben nemzetiségi vetélkedőt szerveztünk, de bízom abban, hogy a kezdeményezésünk hagyományt teremt – mondta Tóthné Szegedi Iwona, a XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese. – A verseny lehetőséget adott arra, hogy a diákok jobban megismerjék a lengyel és a görög nemzetiséget. Sajnálom, hogy csak három iskola csapata vett részt a megmérettetésen, mert a gyerekeknek elég idejük lett volna a felkészülésre, és a díjak is értékesek voltak. De azt is tudom, hogy ebben az időszakban sok a tennivalójuk a tanulóknak.
– Amikor a kerületi lengyel önkormányzat felkért a közös verseny megszervezésére, örömmel mondtam igent – tette hozzá Papadimitropulosz Haridimosz, a XVIII. kerületi Görög Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – A kerületben a nemzetiségek jó kapcsolatot ápolnak egymással, különösen a lengyel, a roma, az örmény és a görög közösség. Rendszeresen részt veszünk egymás rendezvényein.
A gyerekek 45 percet kaptak a feladatlapok kitöltésére, majd rövid szünet után az eredményhirdetés következett. A zsűri döntése alapján mindhárom iskola csapata külföldi jutalomüdülésen vehet részt.
A zsűriben Beata Mondowicz, a budapesti lengyel iskola igazgatója, Tóthné Szegedi Iwona, Papadimitropulosz Haridimosz, Kucsák László, Pásztor János önkormányzati képviselő, valamint Szarvas Attila Sándor, az önkormányzat oktatási, közművelődési, sport- és ifjúsági bizottságának elnöke vett részt.