Pestszentimre képes története

Írta:  2012.09.18.
Pándy Tamás mutatta be előadásában azoknak az imrei épületeknek a történetét, amelyek hamarosan megújulnak az egész városközponttal együtt.

Pándy Tamás harmadik alkalommal beszélt a megújuló épületek történetéről

Az érdeklődők a városháza dísztermében élvezhették szeptember 14-én a nem mindennapi, több mint két órán át tartó történelmi kalandozást. Az eseményt Banyár László , a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt vezérigazgatjója nyitotta meg. Bevezetésként egy parcellázási térképen követhettük nyomon Pestszentimre központi városrészének kialakulását a szántóföldektől az utak és az épületek megjelenéséig. Bár az egykori Cséry hulladéktelep miatt a kerületrészen nem épült ki főtér, végül a jelenlegi Nemes utca és környéke vált a központi területté. Az itt található középületek, mint a gyermekrendelő, az emeletes gyógyszertár, a Pestszentimrei Közösségi Ház, a baptista imaház vagy a római katolikus templom felépülésüktől fogva jelentős figyelmet kaptak, hiszen nagy szerepet játszottak a közösségépítésben. Többek között a felsorolt épületek és maga a Nemes utca is részt vesz a funkcióbővítő rehabilitációs programban, hogy a régi emlékeket megőrizve, de korszerűbb módon szolgálják a lakosságot.
Pándy Tamásnak köszönhetően az építkezés során folyamatos képi dokumentáció folyik, amellyel jól illusztrálható, hogy a történelem velünk él. A helytörténész előadását hallgatva nyilvánvalóvá vált, mekkora érték az, ha nemcsak tájékozódni tudunk a lakóhelyünkön, és mindig megtaláljuk a hazavezető utat, hanem ismerjük utcáinak, épületeinek a történetét is. A cél tehát az, hogy közkinccsé váljon a történelem.

Banyár László nyitotta meg az előadást

 

Hír naptár

« November 2017 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Csatlakozz közösségünkhöz