Szent Imre szobor Pestszentlőrincen

Írta:  2015.08.19.

A Pestszentlőrinci Mária Szíve Főplébánia templomkertjének hátsó részében, alig észrevehetően húzódik meg a Szent Imre-szobor.

Visnyovszky Lajos alkotását Imre herceg halálának 900. évfordulóján állították fel. Az ifjúság védőszentjének két és fél méter magas bronzszobra három és fél méter magas mészkő talapzaton áll.
A templom felszentelésekor, 1925-ben a Templom tér teljesen elhanyagolt volt. A régi kavicsbányából visszamaradt óriási gödrök hulladékkal és törmelékkel részben feltöltve tátongtak a területen. A Budapest Környéke című lapban jelent meg az első cikk, amely a Templom tér rendezését követelte, 1926 januárjában pedig Déry József községi képviselő terjesztett elő indítványt az ügyben a község közgyűléséhez. Az elöljáróság nem szívesen fogadta el a beadványt, amelyet azzal a megokolással, hogy a munka több millióba kerülne, a hozzászólások után újabb javaslat kidolgozására visszaadtak a községi mérnöknek.
Kétévi sürgetés után 1928-ban végre parkosították a Templom teret. A község megbízta Dániel Gyula fővárosi főkertészt a tervek gondozásával, amelyekben három alkotásnak jelöltek ki helyet: a Szent Lőrinc-, a Mária immaculata- és a Szent Imre-szobornak. Először az itt látható szobor készült el.

F.E.

Forrás: Kubinyi Vilmos: A pestszentlőrinci Római Katolikus Egyházközség története 1935-ig