Nemzetiségi emlékmű

Írta:  2015.08.19.

2003. október 12-én avatták fel Mamikon Yengibarian alkotását a Szervét Mihály téri Nemzetiségi parkban.

A több mint három és fél méter magas, 37 cm átmérőjű mészkő oszlop, tetején a stilizált, bronzból készült gránátalmával a magyarság és az itt élő nemzetiségek összefogását jelképezi.   Mamikon Yengibariant a kerületi önkormányzat bízta meg az emlékmű elkészítésével. Az örmény szobrászművész elmondta, hogy amikor a pályázati felkérést megkapta, eljött a Havanna lakótelepre, hogy körülnézzen. A feladata az volt, hogy a Nemzetiségi Parkban olyan alkotást hozzon létre, amely kifejezi a magyarság és az országban élő nemzetiségek összefogását, és lehetőséget teremt ünnepeken a tiszteletadás, az emlékezés tárgyainak elhelyezésére. Leült a parkban egy padra és sokáig barátkozott a környékkel, a tízemeletes, szürke panelházakkal. Olyan szobrot álmodott a Havanna lakótelepre, amely harmonizál a környezettel, és egyben esztétikai élményt is nyújt az oda látogatóknak. Sokáig alakította első elképzelését, míg elkészült a végleges mű.

Az emlékmű felállítása után az átadásáig minden nap eljött, hogy alkotásán még egy-két simítást végezzen. Odajöttek hozzá az emberek, megszólították, tudakolták, ő készítette-e. A szobrászművész örült annak, hogy alkotását a környéken lakók pillanatok alatt magukénak érezték.
Petszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata Magyarság és nemzetiségek címmel kiadványt jelentetett meg, melyben az emlékművet így mutatja be: a gránátalma szimbolikus jelentése szerint az élet fájának szent gyümölcse, amely az emberiség közös eredetét, az ősszülőket idézi. A benne lévő tizenkettes osztásban elhelyezkedő háromszázhatvanöt mag a világ nemzeteinek, valamint a Magyarországon élő különböző nemzetiségek egységét jelenti. A magasba szökő oszlop a befogadó ország nagyvonalúságát és dinamizmusát, az itt élő kultúrák összefogó keretét, míg a lefelé csordogáló víz a folyamatos tisztulást, az örök megújulást szimbolizálja. A spirálisan körbefutó, a tizenhárom nemzetiség nyelvére lefordított idézet Szent István királynak fiához, Szent Imre herceghez szóló intelmeiből való.
A Havanna lakótelepi Nemzetiségi parkban az új emlékművet Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára és dr. Mester László polgármester, országgyűlési képviselő avatta fel.

Fülep Erzsébet