Európai Mobilitási Hét rajz-, fotó-, családi és csoportos kreatív pályázat

Írta:  2015.09.21.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma ismét rajz-, fotó- és családi és csoportos kreatív pályázatot hirdet az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap alkalmából.

A pályázaton „A MI UTCÁN, A MI JÖVÕNK” jelmondathoz kapcsolódó alkotásokkal lehet részt venni.

1. Rajzpályázat:
· (3-6 éves korcsoport)
· kisiskolás kategória (1-4. osztály, 7-10 éves korcsoport)
· felső tagozatos kategória (5-8. osztály, 11-14 éves korcsoport)

2. Fotópályázat:
· felső tagozatos kategória (5-8. osztály, 11-14 éves korcsoport)
· középiskolás kategória (9-12. osztály, 15-19 éves korcsoport)
· felsőoktatási kategória
· felnőtt kategória

3. Családi és csoportos kreatív pályázat
A téma:

A várostervezők a múlt században a városi területeket a gépjármű forgalom előnyben részesítés érdekében alakították át szerte Európában, gyakran a többi közlekedési  mód  – főleg  a  gyaloglás  és  a  kerékpározás  –kárára.  A személygépkocsi forgalom elhatalmasodása miatt városaink egyre zsúfoltabbak, szennyezettebbek, zajosabbak, egészségtelenebbek és kényelmetlenebbek lettek.

A 2014. évi Európai Mobilitási Hét célja, hogy átértékeljük a városi területekről alkotott nézeteinket és megvizsgáljuk a terület felhasználás és az életminőség kapcsolatát.  Az idei jelszó:„A mi utcánk, a mi jövőnk” egész  Európában  arra  buzdítja  az  embereket,  hogy  olyan  várost  alakítsanak  ki  maguknak, amilyenben élni szeretnének.

Az egész világon terjedőben van az a mozgalom, hogy „hódítsuk vissza” a városi területeket, például a parkolókból alakítsunk ki új zöld felületeket. Az utcákat gyakrabban használjuk közösségi rendezvények helyszínéül.  Az utak mellett kávézóknak vagy szabadtéri étkezőhelyeknek lehet helyet adni. Röviden, ez az év az utcák és közterületek újraelosztásáról és újratervezéséről szól, az emberek javára.

A Ti utcátokban hogyan tudnátok elképzelni az egészséges, környezetbarát közösségi életet? Mutasd meg nekünk, hogyan képzeled el az utcátokat, hiszen a mi utcánk a mi környezetünk, a mi levegőnk, a mi egészségünk, a m i jövőnk múlik a saját döntéseinken, közlekedési szokásaink megváltoztatásán.

Rajzold le:
- milyen az ideális utca vagy tér, ahol élni szeretnél,
- hogyan lehetne környezetbarát közlekedést megvalósítani a településeden
- hogyan hívnád fel a figyelmét az autóval közlekedőknek az utcátokban, hogy más közlekedési eszközöket válasszanak,
- mit teszel a te és a környezeted egészségének megóvása érdekében.

Fényképezd le
- a számodra ideális közlekedéssel rendelkező élhető utcát, teret,
- akár több fotóból montázst is készíthetsz, amiben elképzeled, milyen utcában lenne jó élni.

Fotó kategóriában idén már külön díjazzuk a felsőoktatási intézmények hallgatóit is.

Készíts a családoddal, barátaiddal együtt egy közös alkotást, ahol bemutatjátok,
- milyen számotokra az ideális utca közös időtöltésre, kikapcsolódásra,
- miért jó együtt a családdal, barátokkal programokat szervezni úgy is, hogy nem kell nagy távolságra autózni.

Akár egész közösségek, utcányi családok közös munkáit is várjuk.

Fontos, hogy gyerekeink /szüleink megértsék: felelősségünk közös, és lehetőségünk is van cselekedni, kicsiknek-nagyoknak egyaránt. Kérjük, hogy a pályaművek tartalma segítse ezeknek a gondolatoknak a megismerését!

A pályaművek elkészítése:
A rajzpályázatra A/3  vagy  A/4 méretű, fekvő vagy álló rajzlapon megvalósított művek  nevezhetők. Az elkészítés technikája  szabadon  választott  (pl.: vízfesték ,  tempera,  olajfesték,  filctoll,  tollrajz,  zsírkréta,pasztell,  montázs,  batikolás,  kollázs,  vegyes  technika  stb.).  A  rajzpályázatra  egy alkotó kizárólag egyetlen alkotással  pályázhat! A beküldött anyagot nem szükséges képkerettel ellátni. Javasoljuk, hogy az oktatási intézmények a gyermekek pályázatait összegyűjtve küldjék el.

Kérjük, hogy a rajzok esetén az 1. számú mellékletben szereplő lap(ok)kitöltésével és annak a pályázati munka hátuljára ragasztásával adják meg az alkotás címét, a pályázó nevét, életkorát, évfolyamát, az iskola/óvoda nevét, címét, e-mail címét stb. Az olvashatatlan, vagy adatokat nem tartalmazó pályaműveket nem áll módunkban elbírálni!

A családi és csoportos kategóriában a rajz- és fotóműveken túl bármely szabadon választott technikával készített alkotással lehet nevezni, amelynek elkészítésében az összes benevezett családtagrészt vett. [pl. 1 perces kisfilm, fotósorozat, rajz, makett vagy montázs/kollázs, társasjáték, prózai mű, vers stb.]

A kategória nagymértékben épít a család és a csoport alkotóerejére, teremtő gondolataira, ezért igen kevés megkötést tartalmaz.  A pályázat lényege, hogy a család, a társaság, miután elbeszélgetett a pályázati kiírásról, a megbeszélés nyomán közös munkával, együttműködve alkot, egyetlen pályaművet létrehozva, amely közös munkájuk gyümölcse. A pályázatok mellé kérjük csatolni a 2. számú mellékletet.

A rajz-, családi és csoportos pályázati anyagokat az alábbi címre kérjük postai úton eljuttatni:
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
„Európai Mobilitási Hét” pályázat
1440 Budapest, Pf. 1.

A fotópályázatra egy-egy pályázó maximum 3 db digitális vagy digitalizált JPG formátumú felvételt küldhet be.  A kép mérete nem haladhatja meg a 3 Mb-ot.
Minden felvétel file-neve a pályázó családneve és keresztneve ékezetek nélkül egybeírva, majd a kép rövid (egy-két szavas) címe. A családnév előtt sem sorszám, sem előtag (dr., id., ifj. stb.) ne szerepeljen. Mindezeket a mellékletben szereplő nevezési lapon lehet feltüntetni.

A fotó-pályaműveket az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre lehet beküldeni címre.  Egy küldemény terjedelme ne legyen nagyobb, mint 10 Mb. Ha szükséges, akkor a képek több levél mellékleteként küldendők.

Becsomagolt állományokat, óriásleveleket nem fogadunk. A műveket egyenként kell az elektronikus levélhez. Kérjük csatolni a levélhez csatolni a kitöltött 3. számú mellékletet is

Pályázati határidő:
A pályázatok postára adási, illetve e- mailben történő elküldésének határideje: 2014. június 30.
A határidő lejárta után elküldött pályázatokat a zsűri nem veszi figyelembe.

Díjazás, jutalmak, eredményhirdetés:
Az  alkotásokat  korosztályonként  egyéni,  valamint családi és csoportos kategóriában  értékeljük és  jutalmazzuk. A legsikeresebb  művek alkotóit kerékpárral jutalmazzuk. A fődíjakon túl,  a bírálóbizottság  döntése alapján  különdíjak (rollerek, multimédiás lejátszók,  könyvvásárlási utalványok) is gazdára találnak . A bíráló bizottság fenntartja magának a jogot, hogy a pályaművek értékelésekor egyes korosztályokat és kategóriákat összevonjon, illetve más díjazási módokat állapítson meg.

A legjobb alkotásokból a pályázat kiírói kiállítást rendezhetnek.  A pályázat beküldésével a pályázó törvényes képviselője hozzájárul ahhoz, hogy a pályamű a kiállításon és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján, non- profit kiadványában megjelenjen, az alkot ó nevének és életkorának feltüntetésével.

Az eredményhirdetésre és a díjátadó ünnepségre az Európai Mobilitási Hét ideje alatt (2014. szeptember 16-22.) kerül sor.

A rendezvény pontos időpontjáról és helyszínéről a díjazott alkotókat és oktatási intézményüket tájékoztatjuk.  Az ünnepségre vidékről meghívott gyerekek és egy felnőtt kísérőjük útiköltségét (vonat- illetve autóbuszjegyét) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium számla ellenében megtéríti.

A beérkezett alkotásokat nem küldjük vissza.  A pályaművek 2014. november 30-ig átvehetők a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (Budapest I. kerület, Fő utca 44-50).

További információk:
Részletes tájékoztatás a 06-1-795-6799-e s telefonszámon vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen kérhet.

A pályázaton „A MI UTCÁNK, A MI JÖVŐNK” jelmondathoz kapcsolódó alkotásokkal lehet részt venni.

Fontosabb dokumentumok:

pdfLetöltés - Letölthető plakát

Nevezési lapok:

docLetöltés - 1. számú melléklet „A MI UTCÁNK, A MI JÖVŐNK!” rajzpályázathoz

docLetöltés - 2. melléklet a „A MI UTCÁNK, A MI JÖVŐNK!” családi és csoportos kreatív pályázathoz

docLetöltés - 3.melléklet „A MI UTCÁNK, A MI JÖVŐNK!” fotópályázathoz