RE-Block projekt - URBACT II. Program

Írta:  2015.09.14.

Az önkormányzat a Képviselő-testület 607-608/2011.(VII.07.) sz. határozatainak megfelelően az Európai Területi Együttműködés Közép-Európai Transznacionális Együttműködési Program 2007-2013 (Central European Space – CES), és az Európai Területi Együttműködés Dél-kelet Európai Transznacionális Együttműködési Program 2007-2013 (South-East European Space – SEE) előírásainak figyelembe vételével kidolgozta és benyújtotta a két pályázatot 2011. októberben és novemberben.

A harmadik nemzetközi pályázatot (RE-Block projekt) a képviselő-testület 97-98/2012. (III.08.) sz. határozatai alapján „Az életminőség javítása a leszakadás veszélyének kitett, illetve leszakadó városrészekben” címmel a Havanna lakótelepen élők életminőségének javítása érdekében adta be az önkormányzat.

78 156 0

A helyi önkormányzatok és várostervezéssel és fejlesztéssel foglalkozó hivatalos szervek, valamint a szociális lakások tulajdonos szervezetei számára elsőrendű feladattá vált, hogy „túlélési” és hosszú távú stratégiákat dolgozzanak ki azon specifikus, a válság által okozott szociális és infrastrukturális problémák kezelésére, melyekkel a lakótelepeken élő lakosságnak szembe kell néznie. Szükség van továbbá a privát és állami szektorok közötti újfajta együttműködésre, mely elősegíti a hosszútávon fenntartható és élhető lakókörnyezetek létrehozását. Habár a problémák nagyrészt helyi vagy regionális szinteken jelentkeznek, a legmegfelelőbb megoldások kiválasztásának érdekében egy ilyen európai szintű együttműködés megfelelő kereteket adhat a tapasztalat- és tudáscserére. A projekt célja, hogy megtalálja a legmegfelelőbb megoldásokat a helyi szinten felmerült problémákra.

A RE-Block projekt fő témája a szegénység elleni küzdelem, a társadalmi kohézió és a városi környezet javítása a lakótelepeken, hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez.
Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a projekt vezető partnereként az alábbi tevékenységeket végzi:

  • A partnertalálkozók tematikájának és programjának kidolgozása, egyeztetés a partnerekkel és Vezető Szakértővel, a rendezvény és a megállapodások nyomon követése. Ugyanakkor személyes részvétel a partner városokban tartott transznacionális együttműködést elősegítő találkozókon.
  • A Vezető Szakértő és a Tematikus szakértő munkájának irányítása és ellenőrzése
  • A Helyi Támogató Csoport (HTCS) találkozók szervezése és lebonyolítása, a HTCS tagok folyamatos tájékoztatása, felkészítése a találkozókra, kapcsolattartás, alcsoportok irányítása, a rendezvények nyomon követése.
  • Helyszíni szemle (Peer Review Session) – 2014. szeptember - tematikájának és programjának kidolgozása, egyeztetés Vezető Szakértővel.
  • Hozzájárulás a projekt keretében elkészítésre kerülő „Intelligens város irányítási útmutató (Smart Urban Governance Guideline )” és a „Szabályozási Javaslatok (Policy Recommendations)” c. dokumentumok tartalmához.
  • A Helyi Akcióterv (Local Action Plan) kidolgozása kiválasztott projekt menedzsment szervezettel együttműködve a következő 3 fő irányvonal mentén: infrastrukturális, szociális és irányítási.
  • Részvétel az URBACT Titkárság által szervezett szakmai rendezvényeken, illetve más, a projekt témája szempontjából releváns eseményeken.
  • A projekt kommunikációs tevékenységeinek az összefogása, helyi kiadványok készítése.

VEZETŐ PARTNER: Budapest Főváros XVIII. kerület Önkormányzata (Magyarország)

PROJEKT PARTNEREK: Gelsenkirchen (Németország); Malaga (Spanyolország); Kelet-Makedónia és Thrákia (Görögország); Iasi (Románia); Salford (Egyesült Királyság); Magdeburg (Németország); Vilnius (Litvánia); Södertalje (Svédország); Róma (Olaszország)

A projekt teljes költségvetése: 699 970 Euro, ebből 160 340 Euro (kb. 200 millió forint) a vezető partner, azaz az önkormányzat költségvetése.

Támogatás intenzitás: 70% ERFA (azaz 112 238 Euro) + 30% az önrész (azaz 48 102 Euro)

A projekt hivatalos honlapja:

http://urbact.eu/en/projects/disadvantaged-neighbourhoods/re-block/homepage/

A projekt Facebook oldala:

https://www.facebook.com/ReBlockProject

Fontosabb dokumentumok:

pdfAPPLICATION FORM

pdfJOINT CONVENTION

pdfSUBSIDY CONTRACT

pdfPROJEKTMENEDZSMENT SZERZŐDÉS

pdfLOCAL ACTION PLAN

RE-Block projekt záróközlemény

Középpontban a Havanna-lakótelep, lezárult a XVIII. kerületben megvalósított RE- Block nemzetközi
projekt

pdfSajtóközlemény

pdfHáttéranyag

RE-Block projekt eredmények, értékek:

http://www.urbact.hu/node/164

Videók és cikkek:

http://www.bp18.hu/video.1272.egyetemistak_otleteltek_a_szabadegyetemen_.html

http://www.bp18.hu/video.1222.europai_peldakkal_lakotelepeinkert.html

http://www.bp18.hu/cikk.2746.motivalt_kozosseg

http://www.bp18.hu/cikk.2652.a_havanna_kozossegeben_bizik_a_szakember.html

http://www.bp18.hu/video.1091.szabadegyetem_a_varosfejlesztesrol.html

http://www.bp18.hu/cikk.2511.ismerkedes_a_re-block_projekt_lehetosegeivel.html

http://www.bp18.hu/video.872.felidoben_a_re-block_ami_segit_a_havannanak.html

http://www.bp18.hu/video.720.re-block_valodi_segitseg_a_lakotelepeinknek.html

http://www.bp18.hu/video.721.a_havannan_is_megvaltozhat_az_elet_.html

http://www.bp18.hu/cikk.1884.egy_lakotelep_is_lehet_fenntarthato.html

http://www.bp18.hu/cikk.1442.tamogatoi_csoport_havanna_megujulasaert.html

http://www.bp18.hu/video.415.kozeppontban_a_lakotelepek.html

86 0

Hír naptár

« Március 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Csatlakozz közösségünkhöz