Család- és Gyermekjóléti Központ

Írta:  2021.02.22.

Cím: 1181 Budapest, Kondor Béla sétány 17.

Telefon: +361-291-9467, +3620-402-0042

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Weblap: www.csibesz18.hu

Szakmai vezető: Kalteneckerné Tomana Emília

Nyitvatartás

Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

800-1800

800-1700

 

800-1800

800-1700

800-1500

800-1300

kliensfogadás szünetel

800-1300

kliensfogadás szünetel

Kliens fogadás egész nap szünetel

 

A Család- és Gyermekjóléti Központ esetmenedzserei a gyermekvédelmi gondoskodás keretébe tartozó hatósági intézkedésekhez (védelembe vétel, ideiglenes hatályú elhelyezés, nevelésbe vétel, családba fogadás, utógondozás) kapcsolódó, a gyermekek védelmére irányuló tervezett, komplex segítő tevékenységeket látnak el Budapest Főváros XVIII. kerületében élő kiskorúak vonatkozásában. A Központ munkatársai tevékenységüket a szociális munka módszereinek és eszközeinek felhasználásával, az ellátások biztosításával és közvetítésével, szervező tevékenységgel, a feladatok koordinálásával biztosítják.

A Központ esetmenedzserei szoros egységben dolgoznak a család- és gyermekjóléti szolgálatok, átmeneti gondozást biztosító szervezeti egységek, valamint a gyámhatóság munkatársaival. Hatósági intézkedés esetén a családsegítő és az esetmenedzser közösen támogatják klienseiket abban, hogy a gyermekek a saját családjukban nevelkedhessenek, valamint a gyermekek környezetében jelentkező veszélyeztetettség megszűnjön.

Főbb tevékenységeink

A Központ a Szolgálatok általános szolgáltatási feladatain túl, az alábbi speciális szolgáltatásokat nyújtja:

  • jogi, pszichológiai és mentálhigiénés tanácsadás (Jogászaink jogi képviseletet nem látnak el!)
  • család- és párterápia/konzultáció
  • mediáció/közvetítő eljárás (bővebben lsd. Prevenciós csoport)
  • kórházi- egészségügyi szociális munka: a Központ által biztosított gyermekvédelmi célú kórházi – egészségügyi szociális munkával célunk, hogy a kórházi, illetve területi-iskolai védőnővel, valamint a kórházi szociális és egészségügyi szakemberekkel együttműködve a válsághelyzetben lévő anyának, szülőnek és gyermekének segítséget nyújtsunk a gyermeket veszélyeztető tényezők megelőzésében, megszüntetésében.
  • utcai és lakótelepi szociális munka 
  • kapcsolattartási ügyelet biztosítása (bővebben lsd. Prevenciós csoport)
  • óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység (bővebben lsd. Prevenciós csoport)
  • szociális diagnózis elkészítése: a Központ esetmenedzsere szociális diagnózist készít a család szociális helyzetének átfogó vizsgálata alapján a szükséges szociális és gyermekjóléti szolgáltatások megállapítása érdekében. A jogosultsági feltételek fennállása esetén a szociális diagnózis kötelezi a szociális, gyermekjóléti szolgáltatókat és intézményeket arra, hogy a szolgáltatás kérelmezésére vonatkozó igényt nyilvántartásba vegye. A diagnózis felvételében való részvétel önkéntes.
  • gyermekvédelmi jelzőrendszeri készenléti szolgálat biztosítása: a kerületben élő gyermekvédelmi/gyermekjóléti problémákban érintett, valamint a szociális vagy mentálhigiénés problémák, egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek és családok sürgősségi és krízis helyzetben történő azonnali segítségnyújtása érdekében az intézmény telefonos készenléti szolgálatot működtet. A készenléti szolgálatot az intézmény a nyitvatartási idején túl, egy állandó telefonszámmal és folyamatos elérhetőséggel biztosítja, melynek keretében segítő beszélgetés, krízisoldás, tanácsadás és tájékoztatás nyújtására van lehetőség.
A készenléti szolgálat telefonszáma: +3620-562-2413