Remekeltek a kerületi diákok

Written by  Fülep Erzsébet 2016.11.20.

Huszonegyedik alalommal rendezték meg a Haza és haladás országos történelmi tanulmányi versenyt.

A huszonegyedik Kerületi Diáknapok programjaként szervezett Haza és Haladás országos történelmi tanulmányi versenyen mérték össze a tudásukat az általános iskolák nyolcadikosai és a középiskolások november 17-én a Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziuma és Továbbképző Központjában. Az idei megmérettetésen is sikeresen szerepeltek a kerületi diákok.

IMG 8194 átméretezve

A Kerületi Diáknapok versenysorozat keretében Grünvald Mária történelemtanár, a Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziuma és Továbbképző Központjának igazgatója 15. alkalommal szervezte meg a Haza és Haladás országos történelmi versenyt.
A szellemi viadalt, amire 36 csapat érkezett az ország minden tájáról, Galgóczy Zoltán alpolgármester nyitotta meg.
Az idén a következő témakörökből kellett felkészülniük a diákoknak: Kossuth Lajos, Batthyány Lajos életpályája, munkássága, a magyar reformkor, az 1848-as polgári forradalom, és a leverést követő megtorlás, a kiegyezéshez vezető út, a dualista berendezkedés.

Eredmények


Általános iskolások:
1. helyezett: Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola Juhéj csapata
2. Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola (Regggel 6-kor) felkelők csapata
3. Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola Olivérek csapata
Középiskolások:
1. helyezett: Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Kossuthkifli csapata
2. Salgótarjáni Szakképzési Centrum Szent Györgyi Albert Gimnáziuma Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, BKB csapata
3. Péchy Mihály Építőipari Szakgimnáziuma (Debrecen) Péchy csapata.


A zsűri elnöki tisztét ezúttal is Závodszky Géza történész, az ELTE tanára, számos tankönyv szerzője töltötte be. A diákok két kategóriában (általános és középiskolai) mérték össze a tudásukat. Az első fordulóban írásbeli kérdésekre kellett válaszolniuk, a döntős csapatokra pedig szóbeli feladatok vártak. A döntőbe a legjobb öt általános iskolás és a legjobb öt középiskolás csapat jutott be.

IMG 8171 átméretezve
Minden résztvevő oklevelet, ezüstből készült történelmi Magyarországot formázó medált, tollat, vászontáskát kapott a verseny emlékére. A szóbeli döntőbe jutott tíz csapat tagjait ezüstlánccal, és mai magyar címert ábrázoló medállal ajándékozták meg a szervezők.
A XVIII. kerületi tanulók idén is jól szerepeltek, ugyanis második, negyedik és ötödik helyezést értek el az Ady Endre Általános Iskola csapatai, ötödikek lettek Pestszentlőrinc Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziumának diákjai.
Az országos történelmi versenyt a XVIII. kerülti önkormányzat támogatta.

IMG 8169 átméretezve