Életre keltett fa

Written by  Fülep Erzsébet 2017.06.08.

Minden, ami fontos címmel nyílt meg Feketéné Krázi Tímea intarziakészítő művész kiállítása május 30-án a Lőrinci Nagykönyvtárban.


Több alkalommal hozta már el Feketéné Krázi Tímea az intarziaképeit a könyvtárba, mert mint mondta, szereti a Galéria 18 barátságos, otthonos közegét.
A kiállítást Sántha Gábor, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke nyitotta meg.

DSC05677 copy
– A meghívóban Feketéné Krázi Tímea intarziakészítőként jelöli önmagát, pedig ez már művészet a javából – fogalmazott az elnök. – A jó szemű művész a kivágott fából szeletelt furnérból hol bársonyosan lággyá, hol pedig a facsomó erejét kihangsúlyozva alkotja meg a képeit.
– Az édesapám terelt az intarziakészítés felé. Volt egy asztalosműhelye, ahol gyerekkoromban sok időt töltöttem. Érettségi után elvégeztem egy kétéves szakiskolát, ahol intarziakészítő szakképesítést szereztem – mesélte az alkotó.
1997 óta foglalkozik intarziakészítéssel. Bútorok, díszdobozok és képek sokaságát készítette el ez idő alatt. A képei többnyire realista ábrázolásmódúak. Munkái között megtalálhatók portrék, csendéletek, festmények utáni reprodukciók és a vallási témákon keresztül szinte minden. Képeihez hazai és trópusi fafajok közül válogat, kedvencei közé tartozik a juhar, a cseresznye, a diógyökér, a kámforgyökér, a topolya, az ében, a rózsafa, a mahagóni. A munkáit teljes mértékben kézzel készíti, gépi segítséget nem vesz igénybe.

DSC05693 copy
Tímea meleg szeretettel beszélt a mesterségéről:
– Fontosnak tartom, hogy ez a csodálatos szakma, mi több, művészet továbbra is fennmaradjon az utókornak. Arra törekszem, hogy az intarziakészítés újabb reneszánszához én is hozzájáruljak. – Bízom benne, hogy a képeim között mindenki talál egy kedvencet.
Bizonyára így lesz, sőt nemcsak egy, hanem több kép is megragadja az érdeklődőt.
A szemet gyönyörködtető alkotások egészen augusztus 31-ig tekinthetők meg a Lőrinci Nagykönyvtárban.