Eltűnő földutak

Written by  K.Gy. 2017.08.18.

A két kerületrészben egyszerre folytatódik az útépítési program.

Két korábbi földút kap aszfaltburkolatot: a pestszentlőrinci Csörötnek utca és a pestszentimrei Szövet utca. Az önkormányzat útépítési programjának újabb ütemében megoldják a vízelvezetést, és modernizálják az utcák többi elemét is.

Minden fővárosi földútra burkolat

 

Kérdésünkre, hogy mi lesz a többi burkolat nélküli kerületi útszakasszal, Kucsák László országgyűlési képviselő elmondta:
„A Fidesz budapesti elnöksége – melynek magam is tagja vagyok – kidolgozott egy olyan ötéves fejlesztési tervet, amely tartalmazza az összes fővárosi földút aszfaltozását. Ennek megvalósítására kormányzati biztosítékot is kaptunk, a kormány komoly forrásokkal támogatja a beruházást. Budapesten összesen 313 kilométer belterületi földút van, amiből megközelítőleg 44 kilométer található a kerületben. Az aszfaltozás összköltsége eléri a 65 milliárd forintot, ebből a XVIII. kerület több milliárd forintnyi fejlesztésben részesülhet a következő öt évben. Azt gondolom, ez egy olyan horderejű infrastrukturális fejlesztés Pestszentlőrincen és Pestszentimrén, ami hosszú ideje várat magára. Én arra kaptam felhatalmazást a kerületi választóktól, hogy lehetőségeimhez mérten előremozdítsam a XVIII. kerület fejlődését. Ez a program is ezt a célt szolgálja.”

 

Fogynak a földutak a kerületben, és a jövőben felgyorsulhat a fejlesztés Kucsák László országgyűlési képviselő közbenjárásának köszönhetően. Pestszentimrén és Pestszentlőrincen is a lakosok régi vágya teljesül azzal, hogy újabb utcák kapnak aszfaltburkolatot, és ezzel párhuzamosan más problémák is megoldódnak. A legfőbb ezek közül a fekvése miatt a kerület szinte minden pontján gondot okozó csapadékvíz elvezetése. A Városkép decemberben számolt be arról, hogy a Dugonics utcában, amely Lőrinc legmélyebb pontjainak egyike, 20 millió forintos beruházással speciális, zárt vízelvezető rendszert építettek ki, majd új, szélesebb útpályát alakítottak ki. Hamarosan egyszerre két kerületrészben adnak át új aszfaltburkolatot.

Csörötnek utca

A Csörötnek utcában élőknek évek óta több problémával kellett megküzdeniük egyszerre.
– Ez nagyobb részt földút volt korábban, ráadásul mélyebben fekszik a párhuzamos Gyöngyirág utcához képest. Ezért, ha nagyobb mennyiségű csapadék hullott, az összes víz a Csörötnek utcában, illetve az azt keresztező Tű utcában gyűlt össze. El lehet képzelni, hogy egy földút esetében mit jelent ez – magyarázta Torma Beáta, a körzet önkormányzati képviselője.
Mivel a csatornázási program érintette a területet, értelmetlen lett volna előtte új burkolatot lefektetni, hogy aztán megint megbontsák. A projekt lezárultával azonban világossá vált, hogy halaszthatatlan a lépés. A területen hamarosan megkezdődhetnek a munkálatok.
– Az önkormányzat saját forrásból 35 millió forintot fordít a beruházásra – mondta Torma Beáta. – Így most az utcában szilárd burkolatú, új padkákat épít ki a kivitelező, és megteremti a kapubejárók kialakításának lehetőségét. Különösen fontos, hogy egyúttal a csapadékvíz elvezetéséhez is megfelelő rendszer épül ki. Az itt élők megkönnyebbülve fogadták a projekt hírét, azt, hogy végre nekik sem kell tartaniuk az esőzéstől.

Szövet utca

Imrén már el is készültek egy újabb szakasszal. Az itt élő Lévai István Zoltán alpolgármester a helyiek ügyét is képviseli az önkormányzatban. 2016-ban úgy nyilatkozott, hogy szívügyének tekinti az Igric utca, Szövet utca, Nagykőrösi út által határolt terület fejlesztését. A Szövet utca fejlesztése már tavaly megkezdődött az első ütemmel.

 

5. A. Szövet utca Lévai KucsákVAA 7945 copy


– Itt is meg kellett várnunk a csatornázási program végét, de most már semmi akadálya nem volt annak, hogy az egykori földútból végre a XXI. századi igényeknek megfelelő utca legyen – magyarázta az alpolgármester idén augusztusban, a második ütem zárásakor.
Természetesen itt is két problémát kellett megoldani egyszerre, vagyis meg kellett találni a csapadékvíz elvezetésének módját is. Ezt szikkasztóvápák és -árkok kiépítésével tudták megoldani.
– Mindezekkel együtt más utcaelemeket is rendeztek a Városgazda Zrt. szakemberei – mondta Lévai István Zoltán. – Kiigazították a szegélyeket, szintbe hozták az aknafedlapokat, rendezték a KRESZ-táblákat, kialakították a kapubeállók helyét, és lámpatesteket is telepítettek. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a Szövet utca most már nemcsak a kor igényeinek megfelelő minőségű, hanem szép is.

Változások a Vasvári Pál utcában

Bonyolult problémát kell megoldani a Bókay-telepen. Az Üllői út felőli végen található autószerelő műhely körül parkoló gépkocsik ellehetetlenítették a kétirányú közlekedést a Vasvári Pál utcában. A Fővárosi Önkormányzat ezért úgy döntött, hogy az utca az Üllői úttól befelé egyirányú legyen. Csakhogy így még nagyobb lett a baj.
– A Bókay-telep adottságaiból következően így megszűnt egy kifelé vezető út, ami azt eredményezte, hogy csúcsidőben egymást érték az autók a területen – magyarázta Tóth Kálmán, a Bókay-telep önkormányzati képviselője. – A főváros nem fogadta el azt a javaslatomat, hogy a Vasvári Pál utcát kifelé tegyék egyirányúvá. Kompromisszumot kellett kötnünk, így az utca hamarosan újra kétirányú lesz, de a szerelőműhely oldalán azon a szakaszon elbontják a járdát. Így megszűnhet a telepen belüli közlekedési káosz.

5. A 2. Vasvári utca VAA 7978 copy