Mi lesz veled, Cséry-telep?

Written by  G.A. 2017.10.15.

Lakossági fórumra invitált október 10-én az LMP kerületi szervezete. Az összejövetel témája a Cséry-telep, annak múltja, illetve főként a jelene és a jövője volt.

A XVII. századtól indulva ismertette Kassai Dániel, az LMP önkormányzati képviselője és országgyűlési képviselőjelöltje, miként alakultak Magyarországon a köztisztasági szabályok. Történelmi visszatekintésében a telep névadójának, ifj. Cséry Lajosnak a szerepe is górcső alá került.

IMG 0130 copy


– Napjainkban leginkább két kérdés foglalkoztatja mindazokat, akik a szeméttelep közelében laknak – mondta a képviselő az aktualitás jegyében. – Veszélyezteti-e az egészségüket a szemét, és mikor tűnik el végleg a telep?
A Cséry-telep 1960-ig üzemelt szemétlerakóként, de a szippantós kocsik még a 2000-es években is ide ürítették a rakományukat.
– Az első kérdésre válaszolva egészségünk megóvása érdekében gyors és határozott döntésekre van szükség. Nemrég ugyanis a Fővárosi Önkormányzat és az LMP is megvizsgáltatta a területet. A mintavételezések után a szakértők megerősítették a szennyezés tényét. Becslések szerint a Cséry-telep kármentesítése 25 milliárd forintba kerülne.
– Az LMP nemrég költségvetés-módosító javaslattal élt a parlamentben. Milliárdokkal kellene növelni az ilyen telepek felszámolására elkülönített forrásokat – erről már Schmuk Erzsébet beszélt.
Az LMP országgyűlési képviselője egyben biztosította a hallgatóságot, hogy interpellációkban, kérdésekben felhívja a kormány, illetve a közvélemény figyelmét a Cséry-telep végső megoldásért kiáltó ügyére.
Apropó, megoldás: Kassai Dániel első lépésként figyelmeztető táblák kihelyezését, a terület körbekerítését és őrzését, a fertőzött talaj teljes cseréjét, ezt követően pedig a telep helyére egy, a köz javát szolgáló játszótér, élmény- és vadaspark létesítését javasolta.
A fórum további vendége Heltai László LMP-s szakértő és Simon Gergely, a Greenpeace vegyiagyag-szakértője volt.

Hír naptár

« December 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Csatlakozz közösségünkhöz