Balaton – változó fényben

Written by  Dziuba János 2018.02.15.

Málnási András fotóiból nyilt kiállítás a Gaéria18-ban.

 

A Lőrinci Nagykönyvtár kiállítóhelye, a Galéria 18 hosszú évek óta ad lehetőséget alkotásaik bemutatására a különféle művészeti ágak – köztük a festészet, a fotográfia, az iparművészet, a grafika – országosan is elismert képviselőinek vagy éppen a pályájuk elején álló fiatal művészeknek.

20180206 170704

Legutóbb, február 6-án Balaton Málna-Szemmel címmel Málnási András fotóiból nyílt kiállítás, amelyet a művész a családjához, a fotográfiához kötődő, valamint a Balatonhoz kapcsolódó személyes hangú emlékeinek fölidézésével nyitott meg.
– Amikor mi megszülettünk, már édesanyámnak és édesapámnak is volt fényképezőgépe. Hárman voltunk testvérek, számtalan felvétel készült, az édesapám hagyatékából előkerült fotóalbum ott látható a vitrinben, megőrizve a múlt emlékeit. A fotózás szeretete tehát a szülői házhoz köt, s e kötődés ugyanolyan erős, mint a Balatonhoz fűződő gyermek- és kamaszkori élményeim, a családi üdülések emléke vagy a vitorlázás szeretete. Itt bemutatott képeim a tavat és környékét, annak világát örökítik meg.
A két évtized több ezer felvételéből kiválasztott képek hűen tükrözik a tó „arcait”: a némaságában is megkapó, beállt jegű téli Balatonét vagy egy stég aljára felcsapódott, orsó alakúvá fagyott hullámét. Egy-egy felvétel a tél végét, a tavasz közeledtét jelző rianást, a vizet fölborzoló tavaszt, az érett nyarat, a napfény átvilágította ködben ülő őszi alkonyi tájat idézi meg. Különlegesek a hajóról készített, a tavat közvetlen közelről mutató, a színek egységbe fonódásával megnyugtató látványt nyújtó felvételek, ugyanúgy, mint a vízen sikló vitorlások. De megelevenedik előttünk a Kis-Balaton gazdag madárvilága, a Zala-torkolat, Balatonszentgyörgy korábban még érintetlen partszakasza és a kenesei löszfal körül nyíló ritka virágok szemet gyönyörködtető együttese is.
A rendezvényt Ács Enikő az énekével és a gitárjátékával, Tósoki Anikó a szavalatával gazdagította.
A kiállítás március 1-jéig tekinthető meg.