270 tonna krumpli ajándékba

Written by  P.A. 2018.10.18.

Idén is több helyszínen vehették át a 65 éven felüli kerületi lakosok az önkormányzat által biztosított télálló burgonyát október 16-ánés 17-én.

Idén is több helyszínen vehették át a 65 éven felüli kerületi lakosok az önkormányzat által biztosított télálló burgonyát október 16-ánés 17-én. A 15 kg-os zsákokba csomagolt krumplit a XVIII. kerületi állandó lakcímmel vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkezők kapják ajándékba.
- Vannak olyan nyugdíjasok, akiknek a burgonya is segítséget jelent, de az akciónak az üzenet értéke fontosabb. Az odafigyelés, amit ez az akció is jelent talán az ajándéknál is fontosabb – mondta el Ughy Attila polgármester. – Az évek során kialakult egyfajta közösségi szemlélet az itt élő emberekben, és évről-évre megszervezik a krumpli elszállítását. Szomszédok, családok, barátok állnak össze, és akinek autója van, az segít a másiknak. Hallani olyan történeteket is, hogy régi barátságok, ismeretségek éledtek fel az akció által.

VAA 5805 copy

VAA 5778 copy

VAA 5820 copy


A polgármester hozzátette, hogy a krumpliosztás sokakat megkímél az utánajárástól, a téli burgonya beszerzésének esetleges buktatóitól is.
- Évek óta ugyanaz a megbízható magyar termelő szállítja a krumplit. Profi szemlélettel és technológiával dolgozó gazdaságból érkezik a jó minőségű élelmiszer. Nem kell attól félni, hogy a piacon becsapják a vevőt, és nem azt a minőséget kapja, amit elvárna.
A hazaszállításban segédkező családtagját várta a régi piactéren Tarján Péter, aki idén első alkalommal volt jogosult átvenni a 15 kilogramm burgonyát.
- Nagyon szeretem krumplit, főleg főzve, de magam is szívesen sütök különböző tésztákat, pogácsát, amihez szintén felhasználom – mondta a nyugdíjas programozó informatikus. – Nagyon tetszik az akció szervezettsége, úgy az önkormányzat részéről, mint a lakosságéról. Pozitív csalódás számomra a gördülékenység, az, hogy nem kellett sokat várni, pedig voltak, akik ezzel ijesztgettek. Az elszállítás, ahogy összeállnak az emberek és segítenek egymásnak hazavinni a zsákokat, pedig egyenesen példaértékű.
A pestszentlőrinc-pestszentimrei önkormányzat idén 270 tonna krumplit osztott szét. A kerületben mintegy 20 ezren jogosultak az adományra és a korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy 18 ezren az akció két napján élnek a lehetőséggel.
A fennmaradó mennyiség sem vész kárba. Évről évre jut az ajándékból a hajléktalanokat segítő Tiszta forrás Alapítványnak, amelynek Üllői úti központjában tartalmas egytálételek készülhetnek a krumpliból. A Nagycsaládosok Egyesülete és a Csibész Családsegítő Szolgálat révén is kapnak a zsákokból a rászoruló családok.