Bővülő parkolók, növekvő biztonság

Written by  Bodzay Zoltán 2019.01.24.

Mindenkit érintő fejlesztésekre készül az önkormányzat.

Ha valaki a bp18.hu honlap első oldalát böngészi, a Webhíradó18 alatt talál egy kérdőívet, ahol az önkormányzat arról kérdezi a helyi lakosokat, hogy a közelmúltbeli kerületi fejlesztések, beruházások közül melyiknek örülnek a legjobban. Az aktuális állás alapján a válaszolók egyértelműen a járdák és utak felújítását tartják a legfontosabbnak, amelynek elmúlt évi eredményeiről és terveiről a kerület vezetői december 4-i lapszámunkban beszámoltak. Ezúttal a közlekedést és a parkolást érintő elképzelésekről kérdeztük Lévai István Zoltán alpolgármestert.

 

30-as övezetek


– A kerület infrastrukturális fejlesztései között a közlekedés biztonságosabbá tétele és a parkolóhelyek számának növelése legalább olyan fontos feladat az önkormányzat számára, mint az utakkal, járdákkal összefüggő beruházások, hiszen ez ugyanúgy érinti mind a gyalogosok, mind az autóval közlekedők mindennapjait – mondta az alpolgármester.

VAA 0735 copy
A kerületi közutakon megnövekedett forgalom dugókat okoz a főbb gyűjtőutakon, s az ezeknek az elkerülésére választott mellékutcákban, családi házas övezetekben megnövekedett a forgalom az elmúlt években. Ennek következtében több lett a baleset is. A forgalom lassítása érdekében tervezi az önkormányzat a Tempó 30 övezet kiterjesztését a kerület összes családi házas övezetére. A következő lépésben a Kossuth Ferenc-telepen és Ganzkertvárosban létesülnek forgalomlassított övezetek.

 

A gyalogosok védelmében


A balesetek szempontjából kritikus gócpontokban a közlekedésbiztonság javítására tanulmánytervek készültek, amelyek a főútvonalak felújításakor a kiviteli tervek részévé válnak. A gyalogosok védelmét szolgáló többféle megoldás közül az egyik egy világító gyalogátkelőhely-jelző tábla – az átkelőhelyet irányítottan megvilágító nagy teljesítményű LED-lámpatest –, amely fokozottan hívja fel a gépjárművezetők figyelmét. A kombinált megoldásnak köszönhetően jóval biztonságosabb átkelőhelyek kialakítására van lehetőség, ami nappal, szürkület után és rossz látási viszonyok között is érvényesül.
Lévai István Zoltán hozzátette: tárgyalást kezdeményeznek a BKK-val egy olyan intelligens rendszer megvalósítása érdekében, amely mozgásérzékelővel reagál a gyalogos közeledésére, és irányított figyelemfelhívó jelzést küld az autósoknak. Az oszlopok képesek egymással kommunikálni, így minden irányban felhívják a figyelmet a gyalogos érkezésére, akkor is, ha takarásban van. Mivel ezek a rendszerek Magyarországon meglehetősen újnak mondhatók, a tervezésük, az engedélyeztetésük és a kiépítésük időigényes.
– Az intézmények előtt reggel és délután kialakuló csúcsforgalom enyhítésére szükség esetén az utcaszakaszok egyirányúsítását, máshol parkolók és forgalomlassító küszöbök telepítését tervezzük – mondta az alpolgármester.

 

Intézmények környékén


A kerületben a parkolók számának nagyobb mértékű növelése csak térfejlesztéssel vagy magasépítési beruházásokkal együtt lehetséges. A lakótelepeken (Lakatos- és Szent Lőrinc-lakótelep) állandósuló parkolóhelyhiányt pedig kisebb parkolók építésével lehet mérsékelni.

VAA 0760 copy
A Lőrinci Sportcsarnok fejlesztése és környezetrendezése keretében az épület mellett gyalogút kialakítása, továbbá a parkolási lehetőségek bővítése is a projekt része. Az önkormányzat távlati céljai közt szerepel a terület jelenleg is sokrétű sportolási lehetőségeinek további bővítése, amelynek részeként előkészítés alatt áll a sportcsarnok előtti zöldterületen egy fitneszpark létesítése.
Az intézmény környezetének rendezése során 41 személygépkocsi-parkolóhely és 5 autóbusz-parkolóhely létesül, valamint megállapodás született arról, hogy rendezvények idején a lőrinci piac parkolójában is igénybe vehető 140 hely. Mindezen túlmenően 40 kerékpáros parkolóhelyet is kialakítanak.
A Havanna-piac, Havanna-hetivásár beruházás II. ütemében lehetséges az épület környezetének közösségi célú fejlesztése a közterület burkolatának átépítésével. A projekt keretében 46 személygépkocsi- és egy akadálymentes parkolóhelyet újítanak fel.

 

Tanulmányterv készült


Lévai István Zoltán a további parkolófejlesztésekről elmondta, hogy a Pestszentimre vasútállomás térségére 2016-ban készített tanulmányterv azt az eredményt hozta, hogy a környező utcákban csak szűkösen oldható meg a gépjárművek parkolása, így mindenképp szükséges a környéken egy nagyobb befogadóképességű telek, ingatlan, amely több parkolóhely kialakítását teszi lehetővé. A helyi lakosoknak szánt és a P+R parkolók létesítését célzó projekt keretében a 130 parkolóhely kialakításával együtt megújulnak a közlekedési és a zöldfelületek a kereszteződéstől a Tüzép-telepig, a vasúti sínektől a lakóépületek felőli járdáig.
A Kondor Béla sétányon megvalósuló környezetrendezéssel 50 merőleges felállású parkoló is készül, amelyekből kettő a mozgásukban korlátozottakat szolgálja. A Vilmos Endre Sportcentrumban az utóbbi két évben hatalmas fejlesztések valósultak meg. A sportlétesítmény fejlesztése mellett a járdák, a szervizutak is megépültek. A későbbiekben nagyszámú parkoló építése a cél, 135 merőleges beállású fásított parkolóhellyel – tudtuk meg az alpolgármestertől.