Fogékonyan a környezet védelmére

Written by  Bodzay Zoltán 2019.03.11.

Újdonság az esővízgyűjtő edényekre kiírt pályázat.

Dömötör István szerint nehéz eldönteni, hogy a két hozzá tartozó terület – az egészségügy és a környezetvédelem – közül melyik a fontosabb, de ha a környezet állapota jobb, akkor nyilván kevesebb ember betegedik meg. Az alpolgármester elmondta, hogy a környezetvédelmi szemlélet további javítása érdekében az önkormányzat idén is meghirdeti a szokásos pályázatokat, ugyanakkor újdonság is szerepel a kínálatban.


Segítség ingyen


– Az olyan akciókkal és pályázatokkal, mint amilyen a Szebb, virágosabb kerületünkért, valamint a kertépítő verseny vagy az Ültess fát kerületünknek akció, a lakóhelyünk környezetét igyekszünk megóvni, szebbé, virágosabbá tenni, s az óvodásoktól a kisiskolásokon át a felnőtt lakosságig kívánjuk erősíteni az emberek környezettudatosságát – hangsúlyozta Dömötör István.
Az alpolgármester hozzátette, hogy ebben az évben is csatlakozik a kerület az országos Te szedd! akcióhoz, de emellett az Erdőgondnokság folyamatosan gyűjti a szemetet az erdőkben. Természetesen továbbra is működik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, és a zöldhulladékot is a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. gyűjti össze. Ehhez segítségként valamennyi kerületi ingatlan lakói öt zsákot ingyen kapnak, s minden évben komposztálóakció is van, amelynek keretében ingyen adja az önkormányzat az ehhez szükséges ládákat, hogy a helyben keletkezett hulladékot a lehető legnagyobb mértékben helyben hasznosítsák.


Szebb erdők


Új elem a környezetvédelemmel összefüggő pályázati lehetőségek között az esővízgyűjtő edényekre kiírt pályázat, amely iránt Dömötör István szerint nem várt érdeklődés mutatkozott. Meglepően sokan jelentkeztek, ami az emberek környezetvédelemre való fogékonyságát mutatja. Úgy véli, az ehhez hasonló pályázatok és akciók azért fontosak, mert közösen, a lakosok bevonásával többet lehet tenni a környezet védelméért.

VAA 2084 copy
Az alpolgármester azt is elmondta, hogy kiemelten kezelik az erdők tisztaságát. Amióta működik az Erdőgondnokság, tisztábbak, rendezettebbek a kerület erdőterületei, de sajnos továbbra is vannak olyanok, akik az út mentén vagy az erdőben rakják le a szemetet, a kommunális hulladékot.


Egy próbát megér


Az illegális hulladékelhelyezés visszaszorítása érdekében február 28-án a két kerületrész határában, a Lőrinci út és a Kettős-Kőrös utca kereszteződésében egy napelemmel működő ideiglenes térfigyelő rendszert telepítettek. A mobil kamerát a Mobilrouter Kft. felajánlásából egy hónapig ingyen használhatja a kerület.

 

Népszerű az esővíz gyűjtésére kiírt pályázat


Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata idén először hirdette meg a házi esővízgyűjtési akciót, hogy azzal rengeteg értékes ivóvizet takarítsanak meg a kerületben.
Miközben a föld ivóvíztartalékai egyre apadnak, az ivóvízfogyasztás világszinten rohamosan nő. Ha csapvíz helyett, amikor csak lehet, esővizet használunk, jelentősen csökkenthetjük környezetünk terhelését.
A pályázaton nyertes résztvevőknek ingyenesen egy darab 310 literes műanyag házi esővízgyűjtő tartályt ad az önkormányzat, amelyet házhoz is szállít. A tartályok csak korlátozott számban állnak rendelkezésre, ezért a pályázók közül az nyert nagyobb eséllyel, aki gyorsabban jelentkezett a március elsejei határidőig. A pályázatok kiértékelése után az érintetteket levélben értesítik az eredményről.

 

 


– Ha a berendezés beváltja a hozzá fűzött reményeket, az önkormányzat dönt majd a megvásárlásáról vagy a bérléséről. A cél az, hogy legyen olyan eszköz, amivel utána tudunk menni a remények szerint egyre inkább fogyatkozó illegális hulladéklerakásnak. Minden olyan szemetelő esetén eljárást kezdeményezünk, aki így rongálja a többség környezetét – tette hozzá Dömötör István.