Erdőt és lakótelepet tisztítottak meg az önkéntesek

Written by  Bodzay Zoltán 2019.03.26.

Kerületi önkéntesek is csatlakoztak a TeSzedd! országos akcióhoz.

 

Március 22-én és 23-án lelkes kis kerületi csapatok tisztítottak meg Pestszentlőrinc és Pestszentimre egyes részeit a TeSzedd! országos önkéntes szemétszedési akcióhoz csatlakozva.

szedd1

szedd2

szedd3

szedd4

szedd5


Az egyik háznál még a koszorú betonvasalásán dolgoznak, a másikon a tető fabordáit szögelik az ácsok, s olyan is van, amelyiken a falak szigetelését vakolják már. Imre egyik szélén, az erdő mentén nyújtózik tovább a kerület. Ahol már a madár se jár – mondhatnánk –, de éppen erre jár a legtöbb, hiszen ez egy erdőszél. Az ilyen helyeknek a kellemes madárfüttyön túl kellemetlen velejárói is vannak.


Senki földje?

Előszeretettel dobálnak itt ki az autósok műanyag flakonokat, dobozokat, s minden egyebet, amiből ettek vagy ittak, s aztán egyszerűnek látják a senki földjén elszórni. Ám ez a senki földje igazából mindenkié, valamennyiünké. Így alakul ki aztán ez a sajátos munkamegosztás, amely szerint egyesek évről évre eldobálják, mások pedig – többek között a TeSzedd! akció keretei között – lelkesen összeszedik. Mint ahogy azt március 22-én és 23-án vidám csoportok tették Lőrincen is, Imrén is, városszerte és országos szinten.
Kedvezett az időjárás ezen a hétvégén az effajta munkának, ugyanúgy, ahogy valamennyi szabadtéri elfoglaltságnak. Mint ahogy azt az imrei akció szervezője, Ricsóka-Müller Gyöngyi elmondta, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően Pestszentlőrinc-Pestszentimre is csatlakozott a TeSzedd! országos szemétgyűjtési kampányhoz. A Városgazda XVIII. Kerület Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, hogy a társaság mind a saját kollégái, mind az önkormányzati dolgozók körében meghirdette az eseményt, de nem titkolt céljuk volt, hogy kerületi lakosok is csatlakozzanak a programhoz. A kerület tisztaságáért munkálkodókat kesztyűvel, szemeteszsákkal és frissítő itallal látták el a két helyszínen, illetve egy harmadik szemétszedési ponton is, a Brenner János Park melletti területen.


Diákok is jöttek


Az önkéntesek elsőként március 22-én délelőtt a Kapocs utcai erdő Határ utcai sarkán találkoztak, ahol a Pestszentimrei Kiserdő egy részét és az útmenti sávot tisztították meg, amely egy különösen szennyezett terület volt. Március 23-án pedig a Havanna-lakótelep több pontján gyűjtötték a szemetet, s az erre jelentkezők reggel a Kondor Béla Közösségi Ház elől indultak.
A Pestszentimrei Kiserdőben szemetet gyűjtők között végül nem csak a Városgazda Zrt. és az önkormányzat dolgozói vettek részt, hanem az Erdőgondnokság munkatársai és önkéntes kerületi lakosok mellett a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákjai is. Az előírt baleseti oktatást követően az akció résztvevői nekiláttak az erdő megtisztításának. A nagyobb szennyeződéseket az Erdőgondnokság szakemberei szállították el teherautójukkal. Az erdő bejárati útvonalán bizony találtak illegálisan lerakott szemeteszsákokat és különböző hulladékkupacokat.


A vártnál többet


Ricsóka-Müller Gyöngyi hozzátette, hogy az erdei takarításon 35-en vettek részt és lényegesen több szemetet szedtek össze, mint amennyire számítottak. Ezt igazolja, hogy az eredetileg magukhoz vett 20 TeSzedd!-zsákon kívül további 50-et megtöltöttek az erdőben talált szeméttel. Mindezen kívül pedig nagyobb hulladékokat is összeszedtek, autógumitól kezdve a kisebb-nagyobb autóalkatrészekig, kábelkötegekig, amelyeket az Erdőgondnokság munkatársai szállítottak el az olyan szeméttel együtt, amely nem fért zsákokba.
Másnap, március 23-án a Havanna lakótelepen Havasi Zoltán és Kiss Róbert képviselők szervezték a szemétszedést. Erre a helyszínre ugyan kevesebben jelentkeztek szemétszedők és a hulladék jellege is más volt, mint az erdei bokrok és fák alatti rejtekhelyeken, de a lelkes 11 fős csapat így is összeszedett 5 zsák szemetet a lakótelep utcáin és terein.


Beazonosíthatók


Joggal merül fel a kérdés, hogy rendben van-e az, hogy a kerületiek egy része évközben eldobálja illetve illegálisan lerakja bizonyos helyeken a szemetet, egy másik része pedig akciók keretében összeszedi. Mit érez vajon az az ember, aki olvassa és hallja a híradásokból, hogy az általa itt-ott elszórt szemetet országos akció keretében mások szedik össze? Bele kell-e törődni e sajátos munkamegosztásba, vagy esetleg tenni is lehet ellene? Az erdőszéleken és -bejáratokon eddig illegálisan elhelyezett szemetelők tettenérésére a jelek szerint van megoldási lehetőség. Az Imre és Lőrinc határában február 28-án kísérleti jelleggel felállított napelemes tesztkamera üzembe helyezésével rendszám alapján beazonosíthatók a szemetelők, ami a jövőben elriaszthatja a hulladékaiktól így megszabadulni kívánókat a szabálysértéstől.