Írta:  2018.01.26.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. közölt tények a Lőrinci Magazin 2018. februári számában megjelent, „Eladják a Péterhalmi erdőt” és a „Enyhítené a szmogterhelést az erdő, de kivágják!” című cikkekben szereplő feltevésekkel kapcsolatban

  • A Péterhalmi erdő Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt területe mintegy 250 hektár.
  • 2017-ben tarvágás 2,7 hektáron történt, további tizenöt helyszínen erdőnevelési munkák során történt szálankénti fakitermelés, ami összességében 800 köbméter faanyagot jelent. Az adatok a megfelelő hatósági nyilvántartásokban ellenőrizhetők.
  • Nem épül lakópark a Péterhalmi-erdőben, a fakitermelés célja az erdő megfiatalítása.
  • A cikkhez mellékelt fotó felirata félrevezető, hiszen jól látszik, hogy fiatal erdő van az egykori idős állományok helyén, így nincs szó az erdő kiirtásáról.
  • Nem dolgoznak „dózerek” a Péterhalmi erdőben.
  • 2018 januárjában egyetlen helyszínen zajlik fakitermelés, ami nem tarvágás, hanem úgynevezett gyérítés, amikor a gyengébb növekedésű és a sérült vagy beteg fák kivágásával növőteret biztosítanak az erdészek az egészséges, jó növekedésű fáknak. Ez összesen mintegy 30 köbméternyi faanyagot. Fiatal erdők ápolása zajlik több helyszínen is, ami nem jár fakitermeléssel. Szárazabb talajviszonyok mellett kezdődik majd el a 2017 év végén fakitermeléssel érintett területen az ún. vágástakarítás, a terület rendbetétele.
  • A területről származó faanyagból származó árbevétel nagyságrendileg 15 millió forint volt.
  • A tél végi szmoghelyzetet semmiben nem befolyásolják a Péterhalmi-erdő fái, lévén, hogy jellemzően lombhullató fajok alkotják az erdő faállományát, amik a téli időszakban nyugalomban vannak, nem lélegeznek a leveleiken keresztül. A tél végi szmog oka az emberi tevékenység (például a közlekedés) és a párás, csapadékos időjárás. Minden kitermelt fa helyén új erdőt nevelnek az erdészek, vagyis hosszú távon az erdőtömb levegő tisztító hatása nem változik. A fakitermelés és a tél végi szmog között semmilyen összefüggés nincs a XVIII. kerületben.