A TAK és TKR felülvizsgálatával kapcsolatos véleményezhető részletes szakmai tájékoztató

Írta:  2021.09.03.

 

Tisztelt Lakosok!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket a Képviselő testület a 181/2018. (VI. 19.) számú és366/2019. (XI. 28.) számú határozataival úgy döntött, hogy felülvizsgálja a kerületünk Településképi Arculati Kézikönyvét (TAK) és a településkép védelméről szóló 22/2017. (IX.12.) önkormányzati rendeletét (TKR), tekintettel arra, hogy a megalkotásuk és hatálybalépésük óta a magasabb szintű jogszabályi előírások többször módosultak. A TAK és a TKR elfogadása óta eltelt évek gyakorlati tapasztalatai, valamint az időközben bekövetkező jogszabályváltozások indokolttá tették a TAK és a TKR módosítását, kiegészítését és aktualizálását.

A TAK elsősorban a lakosság és a döntéshozók tájékoztatását segítő, szemléletformáló eszköz. Célja, hogy lényegre törően, mindenki számára érthető módon mutassa be a kerület építészeti arculatát meghatározó jellemzőket, épített és természeti értékeket, valamint a közös lakókörnyezet minőségi alakításával kapcsolatos elvárásokat, javaslatokat. A TAK összegyűjti a település helyi építészeti stílusjegyeit és azokat a minőségi elvárásokat, melyeket egy építkezésnél figyelembe kell venni. Az elkészült kiadvány közérthető formában, jó példák bemutatásával segítséget nyújt az építtetők és építészek számára is annak érdekében, hogy esztétikus otthonok és épületek alakulhassanak ki. A TKR-ben, mint helyi rendeletben kell meghatározni a helyi építészeti örökség területi és egyedi védelmét, valamint az ezekre vonatkozó sajátos településképi követelményeket, normatív előírásokat is.

A TAK és TKR módosítását bemutató anyaggal kapcsolatos lakossági véleménynyilvánításra a partnerségi egyeztetés keretében lesz lehetőség. A veszélyhelyzet ideje alatt egyes településfejlesztési, településrendezési és településkép-védelmi szabályok eltérő alkalmazásáról szóló 546/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet alapján, a településképi eszközök módosításának, partnerségi egyeztetését, tájékoztató lakossági fórumát elektronikus úton folytatjuk le. A véleményezhető részletes szakmai tájékoztató dokumentum www.bp18.hu honlapon a polgármesteri hivatal főépítészi osztályának oldalán, a http://www.bp18.hu/polgarmesteri-hivatal/foepiteszi-csoport címen a „Folyamatban lévő projektek” cím alatt érhető el. A honlapon közzétett részletes szakmai tájékoztatóval kapcsolatos kérdéseiket, észrevételeiket, javaslataikat az elektronikus lakossági fórum és partnerségi egyeztetés keretében e-mailen útján tehetik meg.

Kérjük, hogy a TAK és TKR felülvizsgálatával kapcsolatos javaslataikat és észrevételüket elektronikus formában juttassák el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre legkésőbb 2021. szeptember 20-ig.

pdfTAK >>

pdfTKR >>