Vége a pazarlásnak!

Írta:  2011.01.25.
A változások éve lesz 2011 az önkormányzat tulajdonában lévő vállalkozásoknál is. A kerületi vagyonkezelést és városüzemeltetést végző gazdasági társaságoknál is erőteljes racionalizálás lesz, hogy az eladósodását megfékezzék. A tervezett összevonások eredményeképpen egy egységes városgazdálkodási holding jön létre a Vagyon 18 Zrt. keretén belül.

– Az elmúlt években az önkormányzat vállalkozásai szinte osztódással szaporodtak – mondja Banyár László, a Vagyon 18 Zrt. vezérigazgatója, a cégek átalakításának fő felelőse. - A kerület korábbi vezetése szinte minden tevékenységre külön-külön céget hozott létre: az önkormányzati vagyon kezelése a Vagyon 18 Zrt.-hez tartozott, de még ezen belül is külön leánycégben működött az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérbeadása, az intézmények (iskolák, óvodák, bölcsődék) karbantartása, a társasházkezelés, illetve a városfejlesztési projektek menedzselése.
 
Párhuzamos társaságok
 
– Ez a rendszer nemcsak drágán működött, hiszen minden cég saját ügyvezetést, felügyelő bizottságot, külön-külön adminisztrációt tartott fenn, de szétforgácsolta a kerület amúgy is szűkös erőforrásait – állítja a vagyonkezelő vezetője, Banyár László. - Közben a sok bába között időnként elveszett a gyerek, némely ügyeknél kibogozhatatlan volt, hogy ki az illetékes és a felelős. Az önkormányzat idén 300-400 millió forintot kíván megspórolni a cégek működtetésén, amely eddig évente mintegy 1,5 milliárdba került a kerületi adófizetőknek.
 
Egy holding nyárra
 
Az egységes városgazdálkodási holding létrehozása fokozatosan, több lépcsőben történik. Banyár László szerint a cégek összevonása - ami nyár elejére befejeződhet - csak az első lépés egy hatékony struktúra kialakításának útján.
A jövőben számos olyan feladatot ellátunk, amelyre korábban a cégek külső vállalkozásokat vettek igénybe – mondja a vezérigazgató, figyelmeztetve arra, hogy az átalakítás sajnos aligha lesz fájdalommentes. - Nincs más út, hiszen a pénzügyi helyzet stabilizálása előfeltétele annak, hogy újabb fejlesztések indulhassanak el a kerületben. Ez pedig tényleg valamennyi helyi polgár érdeke. 

 
Banyár László
 
Banyár László 1969-ben született. Családi gyökerei Győr-Moson-Sopron megyéhez kötik, felmenői a Szigetközben gazdálkodtak, de 2006 óta családjával együtt ő is kerületünk, ezen belül is Ganzkertváros lakója. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügy- és gazdaságelmélet szakán diplomázott 1994-ben. Első munkahelye egy pénzügyi hetilap volt, amelynek kezdetben a tőzsderovatát vezette, majd 1999-től három éven át a lapot kiadó vállalkozást irányította. Ezt követően került az állami szférába, ahol a regionális terület- és gazdaságfejlesztés területén dolgozott. Tavaly október közepe óta a Vagyon 18 Zrt. vezérigazgatója.