A hagyományok ápolása a legfontosabb

Írta:  2011.01.25.
Január 9-én választották meg a területi és országos kisebbségi önkormányzatok képviselőit. A megválasztott testületek 30 napon belül tesznek esküt, tartják meg alakuló üléseiket.

A XVIII. kerületben az októberi választásokat követően 10 kisebbségi önkormányzat alakult meg az új jogszabály szerint 4-4 fővel. Közülük több képviselőt a jelölő szervezet a területi és országos listán is indított a kisebbségi közösség képviseletére.
 
Kerületünkből a következő személyek nyertek mandátumot:
  • Kirkov Konsztantinov Vladimir (bolgár) képviselő lesz az országos és a fővárosi bolgár önkormányzatban.
  • Krányecz Ferenc (szlovén) az országos szlovén önkormányzat testületének lesz tagja.
  • Balogh Katarzyna Miroslawa (lengyel) a fővárosi lengyel önkormányzatnál jutott mandátumhoz.
 
Országos elnökhelyettes
 
Krányecz Ferenc, a kerületi Szlovén Kisebbségi önkormányzat elnöke az ötödik ciklust kezdi meg az Országos Szlovén Önkormányzat testületében, amelynek 2002 óta az elnökhelyettese.
- A XVIII. kerületben a Szlovén Kisebbségi Önkormányzat az 1998 óta
működik – hangsúlyozta Krányecz Ferenc. - Az országos szervezet munkájában immár az ötödik ciklusban veszek részt. Az elképzeléseinket, terveinket, mely a szlovén anyanyelv, a kultúra és hagyományok ápolását célozzák meg, a korábbi évekhez hasonlóan az elkövetkezendő négy éves ciklusban is szeretnénk megvalósítani mind kerületi, mind országos szinten. Természetesen ehhez anyagi eszközök is kellenek.
Anyanyelvi táborok
Balogh Katarzyna Miroslawa 2006 óta vesz részt közvetlenül a kisebbségi önkormányzati munkában. A mostani választásokon a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesületének listáján az első helyen jutott mandátumhoz.
Számos feladata közben, maradt energiája a lengyel közösséget összehozó hagyományőrző nagyrendezvények megszervezésére - Polonia Bál, „Besiada”, ünnepi koncertek, találkozók -, az anyaországi kapcsolatok elmélyítésére is, amelynek keretében a gyermekek, fiatalok anyanyelvi környezetben, az anyaországban, nyári táborokban fejleszthették nyelvtudásukat.
- Az anyanyelv ápolása, a hagyományok megőrzése minden nemzetiségre nézve nagyon fontos az identitás erősítése szempontjából – mondta Balogh Katarzyna Miroslawa.
 
Kapocs az egyház
 
Kirkov Konsztantinov Vladimir 2006-tól képviselő a kerületi bolgár önkormányzatnál. 2002 óta vesz részt a Magyarországi Bolgárok Egyesületének jelöltjeként az országos, mind a fővárosi testületben. A választásokon ismét mandátumot szerzett mindkét testületben. Tagja és elnöke a magyarországi Bolgár Ortodox Egyház Templomi Bizottságának, amely nemcsak a magyarországi bolgár közösség vallási
hagyományainak ápolása érdekében tevékenykedik, koordinálja, szervezi a közösség tagjaival a kapcsolattartást, hanem az anyaországi egyházi kapcsolatokkal is foglalkozik.