Építkezési szabályozás a Nemes utcában

Írta:  2011.02.25.
A Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat módosítaná az épített környezetről szóló helyi rendeletet, építkezni a jövőben csak a tervtanács ajánlásával lehetne a Nemes utcában és környékén. A kezdeményezés célja a kertvárosi jelleg megőrzése.

A Nemes utcában a gyermekorvosi rendelővel szemben egy olyan épület áll, amely méreteinél, megjelenésénél fogva kilóg környezetéből. Az oda nem illő társasház a korábbi városvezetés által többször módosított szabályozási terveknek köszönhetően épülhetett meg, ezen kíván változtatni a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat (PVÖ).
„Az épített környezetről szóló helyi rendelet módosítását javasoljuk, ez azt jelenti, hogy jövőben a megépülő épületeket a lakókörnyezetbe illeszkedés szempontjából is megvizsgálják. Egy tervtanács elé kerülnének az építési tervek, melynek során megnézik, hogy a leendő épület harmonizál-e a környezetével: megfelelő-e a településképi, utcaképi karakter, illetőleg a formai, szerkezeti, anyaghasználati megoldások. Ezzel azt akarjuk elérni, hogy megőrizzük Pestszentimre kertvárosi hangulatát, de nem lehetetlenülnének el a fejlesztések.” – mondta el lapunknak Csabafi Róbert, a PVÖ elnöke.
A kertvárosi jelleg megőrzéséhez szorosan kapcsolódik az az elképzelés is, hogy a beépítés intenzitása ne lehessen nagyobb a jelenleginél. Ezzel a módosítással ez a cél is megvalósulna.
 
Parkolási problémák
 
A Dr. Széki Endre Pestszentimre Történeti Társaság javaslatára a parkolási lehetőségek javításáról is tárgyalt a februári PVÖ. Két terület problémáival foglalkoztak részletesen, melyek a Vasút utcában a Pestszentimrei Közösségi Ház előtt valamint a Nemes utcában a patikával szemben találhatóak.
„Ezekben a parkolókban esőzés után megáll a víz. Bár a Pestszentimre Városközpont Fejlesztési program tartalmazza ennek végleges megoldását, de addig is szeretnénk kezelni a kellemetlen helyzetet, hiszen parkoláskor, alig lehet kiszállni az autóból.” – nyilatkozta Csabafi Róbert.
 
A Sportkastély rendezése
 
A Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat szintén javasolja a Pestszentimrei Sporkastély környékének, zöld területeinek valamint parkolójának a rendbe tételét. A Dr. Széki Endre Pestszentimre Történeti Társaság szerint a környék elhanyagolt, tavaly még a parlagfű is megjelent, mindez méltatlan a Sportkastélyhoz és Szent Imre szobrához. Felvetődött a sorompó építése is a parkoló védelmének érdekében, ezt azonban az Intéző Bizottság szükségtelennek érzi. Az indoklás szerint csak néhány autós parkol itt, amikor nincsen rendezvény, ezzel szemben, amikor valamilyen programnak ad otthont a Sportkastély akkor a sorompó csak gátja lehet a hatalmas autóstömegnek. Ezen túl a nyitott parkoló némileg enyhíti a nehézkes Pestszentimrei parkolási lehetőségeket is.
 
 
„Üdvözöljük Pestszentimrén”
 Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat szorgalmazza, hogy kerüljenek ki a kerület határaira a kerületet jelző táblák. A „Köszöntjük a XVIII. kerületben, Pestszentimrén” felirattal ellátott tájékoztatók, egyrészt pontosan jeleznék a városrész határait, másrészt kellemes érzést válthatnak ki az ide érkezőkből.