A közösség sikere

Írta:  2011.03.04.
Sikeres volt az önkormányzat jótékonysági kezdeményezése: a Ghymes zenekar koncertjének bevétele 2,3 millió forint, amelyből a lőrinci egészségház kap új hasi ultrahang készüléket. Ughy Attila polgármester úgy véli, a januári karitatív rendezvény hagyománnyá is válhat.

Csaknem évtizedes hagyomány már a kerületben az újévi komolyzenei hangverseny szervezése, idén januárban azonban egy könnyűzenei eseményre is elvárták a muzsika kedvelőit. Ez utóbbi – a Ghymes és a Dohnányi Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekarának közös fellépése – egyben jótékony célokat is szolgált.

– Olyan koncertet szerettünk volna rendezni, amely a Magyar Kultúra Napjához kötődően egyszerre lehet a tradicionális magyar zene, a magyar nyelv és a Kárpát-medencei közösség ünnepe. A Ghymesnél erre alkalmasabb együttest nem is találhattunk volna, hiszen egyfelől felvidéki, tehát határon túli zenekarról van szó, másfelől olyan alkotócsapatról, amely a népi zenei és irodalmi formavilágot egyfajta modern popzenévé tudta alakítani. Náluk minden egyben van – mondta Ughy Attila polgármester, az esemény kezdeményezője.
 
Az ötletet, hogy a koncert karitatív célokat szolgáljon, ugyancsak a közösségi ünneplés indokolta. A polgármester szerint elsősorban nem az volt a cél, hogy az önkormányzat pénzt gyűjtsön, hanem hogy a helyi lakosok az összetartozás élményével, együtt oldhassanak meg egy problémát.
– Ésszerűnek tűnt a koncert bevételét olyasmire költeni, amit maguk az adományozók, tehát a kerületi lakosok használnak majd, méghozzá hosszú időn keresztül. Előzetesen tárgyaltam a Zsebők Zoltán Szakrendelőt felügyelő közhasznú kft (Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Non-profit Kiemelten Közhasznú Kft – a szerk.) illetékeseivel, egy olyan műszert igyekeztük kiválasztani, amire valóban szükség van, továbbá a várhatóan befolyó pénzből egy összegben meg tudjuk vásárolni. Akkor derült ki, hogy éppen tönkrement egy hasi ultrahangkészülék. Mivel ezt leginkább kismamák használják, az egész akció szimbolikussá vált, hiszen újévkor olyasmire adtuk össze a pénzt, ami a születéssel, az új élettel kapcsolatos – magyarázta Ughy Attila.
 
A kasszába 2,3 millió forint folyt be, a készüléket az egészségház a koncert utáni elszámolást követően megrendelte, és az február közepére már megérkezhet a szakrendelőbe. A sikeren felbuzdulva a városvezetés úgy véli, a kezdeményezés hagyománnyá is válhat.
– Szeretném, ha a Ghymes zenekar és a Dohnányi Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara között szakmai együttműködés jönne létre, esetleg néhány dalt együtt is játszhatnának. Ha ez megvalósul, előre készülhetnének a következő januári eseményre – osztotta meg a kerületiekkel újabb tervét a polgármester.
 


Segítség a testvérvárosnak
– Májusban lesz még egy nagyszabású jótékonysági eseményünk. Testvérvárosunkban, Tusnádfürdőn is működtet gyermekotthont a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Karácsony előtt voltunk már ott, és nehéz sorsú, iszonyú körülmények közül érkező gyerekekkel találkoztunk. A gyermekotthonnak nincs közösségi tere, de mindössze 2 millió forintból ki lehetne alakítani. Erre gyűjtünk majd egy jótékonysági bálon más, jobb helyzetben lévő testvérvárosainkkal együttműködve.