Nem osztanak jutalmat

Írta:  2011.03.09.
Áldozatot kell hozniuk a pénzügyi nehézségek leküzdése érdekében az önkormányzati intézmények dolgozóinak is: a kerület erre az évre kénytelen befagyasztani a jutalmakat abban reménykedve, hogy jövőre már nem kell ilyen szorosra húzni a gyeplőt.

 A kerületben élők előtt már hónapok óta ismert tény, hogy az új önkormányzat a megöröklött adósságállomány felszámolása érdekében saját magán, vagyis a polgármesteri hivatalon kezdte a racionalizálást, majd hatékonyabbá és olcsóbbá tette a tulajdonában lévő cégek működését is. A folyamat részeként most felül kellett bírálni a jutalmak rendszerét.
– A költségvetési tervezet elkészítése közben az önkormányzatnak át kellett gondolnia, mire jut pénz, és mire nem. A működőképességet meg kell őrizni, és sok a kötelezettség. Ezért olyan tételeket kellett most kihúznunk a kiadások közül, amelyek nem okvetlenül szükségesek a további működéshez – tájékoztatott Hunyadi István városigazgató.
 
A döntés értelmében – ezt március 3-án megszavazta a képviselő-testület – 2011-ben az önkormányzati intézményekben nem osztanak jutalmakat, prémiumot. A befagyasztás természetesen nem érinti a hosszabb munkaviszony után járó úgynevezett jubileumi jutalmat, amelyről törvény rendelkezik.
Hunyadi István elmondta, a döntés nem csak a vezetőket, hanem valamennyi intézményi dolgozót, tehát 2500 embert érint a kerületben. Hozzátette, remélik, hogy csak egy évre szóló kényszerdöntésről van szó.