Történelemverseny a kommunizmus áldozatainak emléknapján

Írta:  2011.03.09.
Sikeresen szerepeltek a kerületi diákok a budapesti középiskolásoknak, illetve az általános iskolák 7. és 8. osztályos tanulóinak megrendezett honismereti vetélkedőn. A történelmi tanulmányi versenyt február 25-én rendezte meg a Pestszentlőrinci Kaszinó Egyesület, a Lőrinci Garabonciás Alapítvány és a Hunyadi Mátyás Gimnázium.
 
– A honismereti vetélkedő csaknem 10 éves múltra tekint vissza –mondta Grünvald Mária, a Hunyadi gimnázium történelemtanára, a verseny szervezője.   – Különösen azért fontos kerületünk életében, mert civil kezdeményezésként jött létre. A Pestszentlőrinci Kaszinó Egyesület, a Lőrinci Garabonciás Alapítvány és a Hunyadi Mátyás Gimnázium a kommunizmus áldozatainak emléknapja (február 25.) alkalmából szervezi meg immár hagyományosan a honismereti vetélkedőt. Ebben az évben Pestszentlőrinc és Pestszentimre története, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc témakörben mérhették össze a diákok tudásukat. A felkészülést a Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény kiadványai segítették.
A 15 csapat 7 fővárosi iskolából érkezett, hogy összemérje tudását egymással. A diákok először írásbeli feladatokat oldottak meg, majd a legjobb eredményt elért öt középiskolás, két általános iskolás csapat vehetett részt a döntőn. A zsűri elnökének dr. Téglás Tivadar Pro Urbe-díjas helytörténészt.
A történelmi vetélkedőn Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket. 
A verseny eredménye.
Középiskolások: 1.: Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskola csapata (Simon Zoltán, Tóth Nikolett), 2.: Hunyadi Mátyás Gimnázium (Papp Roland, Kállai József) 3.: Hunyadi Mátyás Gimnázium (Bárányos Bence, Farkas Gyula)
 Általános iskolák: 1.: Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola (Kovalik Virág, Molnár Zsófia), 2.: Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola (Barki Bálint, Városi Zsófia).