Várostervezés európai módra

Írta:  2011.03.24.
Úgy láthatták Budapestet, ahogyan más nem – talán már ezért is érdemes volt eljönnie az öt testvérváros küldöttségének arra a négynapos rendezvényre, amely egy két éven át tartó közös programsorozat kezdete volt itt, a kerületben.

Nem volt véletlen, hogy az uniós pályázatnak köszönhető közös konferenciasorozat az ünnepi hétvégén kezdődött meg Pestszentimrén: a testvérvárosok küldöttségei amúgy is rendszeresen vesznek részt a március 15-i ünnepségeken, amelyek ezúttal a nyitó tanácskozás kiegészítő rendezvényeként szolgáltak.
Hálózatépítés közösen
 
– Az integrált várospolitika a témája annak a konferenciasorozatnak, amelyet az Európai Unió támogat az Európa a polgárokért – hálózatépítés című program keretein belül – magyarázta Bauer Ferenc tanácsnok, az eseménysorozat szervezője. – Ezen belül mi nyitó témaként a várostervezést, városfejlesztést választottuk, erről szólt a március 14-i eszmecsere, és ehhez kapcsolódtak a kiegészítő rendezvények.
Amelyekben nem csalódhattak a testvérvárosi küldöttségek. A március 13-i nyitónapon – a délelőtti pestszentimrei ünnepséget követően – a fővárosi fejlesztési projektekkel ismerkedhettek: szakvezetéssel nézték végig a Corvin sétányon emelt új épületeket, majd a Deák tér, a Király utca különleges nevezetességeit. A következő nap délutánján a nagyközönség előtt még zárt Rác fürdőt mutatták be nekik. A két nap feszített munkaprogramjában azért jutott idő arra is, hogy a meghívottak beüljenek egy-egy ugyancsak budapesti nevezetességnek számító romkocsmába, illetve hogy a Gellértben a gyakorlatban is kipróbálják az addig csak elméletből ismert pesti fürdőélet örömeit.
 
Nincs pazarlás
 
A találkozó középpontjában természetesen a március 14-i délelőtti konferencia állt, amelynek bevezetőjében elhangzottak a legfontosabb adatok: az Európai Unió 111.686 eurót, azaz mintegy 30 millió forintot állapított meg a rendezvénysorozat keretének, ami szűken elegendő arra, hogy az öt testvérváros megszervezze a maga a konferenciáját. A küldöttségek ezeken 8-8 fővel vesznek részt, és a keretből alkalmanként a 40 meghívott mellett 80 érdeklődő ellátására is futja.
A Rózsa Művelődési Házban rendezett tanácskozáson a szervezési kérdések megvitatása és az adminisztratív kötelezettségek mellett két fontos téma került elő: Ughy Attila kerületi polgármester Budapest szellemi-kulturális értékeiről tartott előadást, az LMP-s képviselő Petrovai László pedig, aki hívatását tekintve építész, azokról a településszerkezeti problémákról, valamint lehetséges kezelésükről beszélt, amelyekkel a XVIII. kerületnek kell megbirkóznia.
 
A problémákról is őszintén
 
– Nem söpörtük a szőnyeg alá azt sem, ami kellemetlen, megmutattuk a problémákat is. Úgy véljük, az együttműködés alapja az őszinteség, és reméljük, hogy ebben az őszinteségben folytatódik majd a konferenciasorozat – mondta Ughy Attila záróbeszédében hozzátéve: – Az eltelt négy nap alatt egy gyorsan változó Budapestet ismerhettek meg. A mostani változások a tradíción alapulnak, de ez nem jelenti azt, hogy visszafelé szeretnénk nézni: a cél egy határozott és biztató jövőkép kialakítása. Azt szeretnénk, ha a Kárpát-medencében és tágabb környezetünkben is a velünk együtt élő országok, nemzetek méltó partnerei lehetnénk.
A konferenciasorozat következő házigazdája május elején Roding lesz, 2012 szeptemberében pedig a XVIII. kerület lesz a zárórendezvény házigazdája is.
 
Működő összefogás
Sokakban merülhet fel, hogy milyen konkrét haszna is lehet egy-egy ilyen konferenciának, vagy egyáltalán a testvérvárosi kapcsolatoknak. Az egyik ilyen kézzelfogható eredmény, amelyről legutóbbi számunkban is beszámoltunk, hogy a tusnádfürdői gyermekintézmény fejlesztése érdekében kerületünk mellett Roding és Dąbrowa Tarnowska is áldozatot vállal. Másrészt a tapasztalatokat megosztva könnyebb egyéb fejlesztésekhez is partnert találni, vagy csak egymás hibáiból okulva kikerülni egy-egy kátyút.