Segítenek a társasház lakóinak

Írta:  2011.03.24.
Az Örs utcai 5. szám alatti társasház évek óta húzódó építési problémáinak járt utána a XVIII. kerületi önkormányzat. Március 16-án megtartott lakossági fórumon Ughy Attila polgármester tájékoztatta a lakókat az eddigi eredményekről, és hozzátette, hogy az önkormányzat minden lehetséges eszközzel igyekszik a lehető legjobb megoldást találni az ügyben.
 
Az Örs utca 5. szám alatti Társasház a Vagyon18 Zrt. jogelődje, a Dél-pesti Regionális Fejlesztési Zrt. beruházásában épült meg. A beruházásban 42 lakás készült el. Az épület műszaki átadás-átvétele 2003. március 31-én megtörtént. Azóta nagyon komoly statikai hibákra derült fény. 
A Vagyon 18 Zrt. megbízásából készített, március 16-án elkészült statikai szakvélemény megállapítja, hogy az épület vasbeton szerkezete nem felel meg a szabványban előírt merevségi követelményeknek. Megállapítja továbbá, hogy az épület nem felel meg a Magyar Szabvány szerinti teherbírási követelményeknek, és az épületet az MSZ01-2010 szabvány 4. pontja szerint „Veszélyes állapotú” kategóriába sorolja.
 

Miután a szakvéleményt áttanulmányozták,
az önkormányzat azonnal megrendelt egy felülvizsgálati szakvéleményt a Budapesti Műszaki Egyetemtől, amelynek várható kézhez vételi időpontja három-négy hét múlva esedékes. A felülvizsgálati szakvélemény alapján tud majd megalapozottan állást foglalni az önkormányzat abban a kérdésben, hogy az épület valóban veszélyes, vagy sem.
A polgármester a lakossági fórumon kiosztotta azt az összefoglalót, amely pontos és hiteles információkat, szakvéleményeket tartalmazza a ház eddigi „élettörténetéről”. Ezen kívül a XVIII. kerület vezetése felállította azt a munkacsoportot is, amely kiemelten kezeli a társasház, illetve annak lakóinak ügyét. A műszaki szakemberekből álló team és a lakosok közti kapcsolattartás feladatára az önkormányzat és a Vagyon18 Zrt. külön személyt is delegált, aki várja a lakossági kéréseket és kérdéseket, valamint időközönként személyes fogadóórát is tart a helyszínen.

Azon tulajdonosok számára,
akik a szakvélemény ismeretében nem kívánnak az épületszerkezet megerősítéséig az épületben lakni, a Vagyon18 Zrt. az önkormányzat közreműködésével más ingatlanban elhelyezést biztosít.