Bűnmegelőzési fórum a nagyobb nyugalomért

Írta:  2011.04.08.
A megújuló lőrinci rendőrség, úgy tűnik, nem csak beszél, de cselekszik is. Az elmúlt héten a Havanna lakótelepre invitálta az embereket. A bűnmegelőzési fórumot a Kondor Béla sétányon található Derűs Szív Gondozási Központban rendezték meg, ahol mintegy százan hallgatták a meghívott vendégeket, s a jó tanácsaikat.
 
Az elnevezés - mármint a Derűs Szív – kötelez. A hirtelen jött tavaszi nyárban oly jókedvűen várták a nyugdíjasok a vendégeket, mintha csak farsangi mulatságra készülnének.
Azt emlegették, hogy manapság mindenre duplán kell odafigyelni, mert ma már nem „stricik” járják a lakásokat, hanem jól öltözött, elegáns, sima modorú emberek, akik könnyedén férkőznek az idősek bizalmába. Elhangzott – hát hogyne, a nyugdíjasok Lőrincen is mindent tudnak… – néhány történet, amelyet hallva, az ember a zsebébe nyúl, s keresi az értékeit...
 
Elmennek minden szegletbe
 
A vendégek közül elsőként Kékesi András ezredes, a kerület rendőrkapitánya mondta el, hogy mennyiben változott meg a kapitányság élete az utóbbi időszakban. A céljaik között egyik legfontosabbikként az idősek, a nyugdíjasok elleni bűncselekmények számának jelentős csökkentését említette. Elmondta, hogy négy új rendőr állt szolgálatba, s két új gépkocsit is kapott a rendőrség a gyorsabb és hatékonyabb intézkedés érdekében.
Az ezredes elmondta, hogy a bűnmegelőzési fórumnak több állomása is lesz a kerületben. A következő Pestszentimrén, akkor ott beszélik meg a tennivalókat, aztán sorra járják a kerület minden szegletét.
Lévai István alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy bár a kerület bűnügyileg nem tartozik a veszélyeztetettek, a fertőzöttek közé, figyelniük kell arra, hogy ne is váljon olyanná. Pontosan ennek a célnak a jegyében ad meg minden segítséget az önkormányzat a bűnüldözéshez.
 
Hívatlan vendégek
 
Természetesen megkapták a szót azok is, akikről a fórum szólt, akik – sajnos – sok esetben áldozattá válnak egy-egy „hívatlan vendég” látogatásának. A képzeletbeli mikrofont szinte egyik kézből a másikba adták az idős emberek, s bizony, mindenkinek volt olyan története, amely vagy vele, vagy éppenséggel a szomszédjával, netán a házban lakóval történt meg.
A hozzászólók közül egy hölgy a Havannán létező, ám nem mindig hatékony térfigyelő kamerákat emlegette fel, mondván, nagyobb odafigyeléssel a szemetelők, és az iskola tőszomszédságában kábítószert vásárlók sem tevékenykedhetnének nyugodtan…
 
Szemléltető oktatás
 
Egy elkeseredett hölgy arról panaszkodott, hogy éjszakánként suhancok csöngetnek be hozzá, majd leszaladnak a lépcsőn, s ugyanők napközben sértegetik, utána kiabálnak. Tehetetlen vagyok ellenük! - mondta néni.
Az egyik hozzászóló szerint a nyugdíjfizetési napokon a pénzintézeteknél lévő bankautomaták környékén nagyobb rendőri figyelemre lenne szükség. Megígérték neki, s azt is, hogy a járőrszolgálatok figyelemmel kísérik a bankok környékét.
Dombi Sándor őrnagy, a BRFK bűnmegelőzési osztályának a vezetője a következő gondolattal világított rá a bűnözők és a bűnüldözők örök konfliktusára, s arra, hogy – sajnos – a bűn örök...: ,,Bízz Istenben, s tartsd szárazon a puskaport!” – jelentette ki a szakember, aki - akárcsak egy jó pedagógus - tárgyakon is szemléltette a mondandóját. Ebből kiderült: egy-egy gyárilag készített bejárati ajtó, egy-egy bukón hagyott ablak alig-alig jelent akadályt a hívatlan látogatónak, vagy ahogy mondani szokták: a besurranónak.
A jól sikerült, „interaktív” fórum végére, bár ki nem mondták, újfent kiderült: a polgároknak - időseknek, fiatalabbaknak, férfiaknak, hölgyeknek egyaránt - részt kell vállalniuk a bűn üldözéséből. Legalább annyiban, hogy a saját lakókörnyezetüket, életterüket figyelik. Csak így érhető el ugyanis, hogy az őrnagy által emlegetett puskaport minél ritkábban kelljen használni.