A zaj- és környezetvédelmi problémák megoldására...

Írta:  2011.04.08.
Eljött az ideje, hogy a kerület egységes zajvédelmi koncepciót dolgozzon ki. Ehhez ma már a szakmai feltételek is adottak, hiszen az önkormányzat felállította a Zaj- és Környezetvédelmi Munkacsoportot, amelynek legfőbb küldetése éppen ez.

A lakosságot terhelő zajszennyezéssel a fővárosi kerületek szinte mindegyike kénytelen megküzdeni, ez alól a XVIII. sem kivétel. A terhelést elsősorban a közlekedés során keletkező zaj okozza, amelybe az autós, a kötöttpályás és a vasúti közlekedést is bele kell érteni.

Pestszentlőrincnek és Pestszentimrének azonban szembe kell néznie két, a területi elhelyezkedéséből adódó speciális problémával is: az egyik az M5-ös autópálya bevezető szakaszán keletkező zajterhelés, a másik pedig az, amely az időközben új nevet kapott, Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér légiforgalma miatt keletkezik.

A zajterhelés szabályozása érdekében
szükség van a lakosság képviseletére, és mivel a 2004 óta működő Zaj- és Környezetvédelmi Tanácsot a képviselő-testület tavaly decemberben feloszlatta, az önkormányzat fontosnak tartotta egy munkacsoport felállítását.
– Már decemberben jeleztük, hogy a zaj- és környezetvédelem kérdését kiemelten fontosnak tartjuk, ezért született javaslat rögtön az év elején a munkacsoport létrehozására – tájékoztatott Lévai István Zoltán alpolgármester.

Az alpolgármester terjesztette a testület elé március 3-án a javaslatot arra, hogy Dömötör Istvánt, a Településfejlesztési és Fenntartható Fejlődési Bizottság elnökét bízzák meg a Zaj- és Környezetvédelmi Munkacsoport megalakításával. A javaslat szerint – amelyet a testület elfogadott – az elnöknek a március 31-i következő ülésig kellett benyújtania előterjesztését a munkacsoport működési elveire vonatkozólag. Ez megtörtént a múlt csütörtökön, és a testület el is fogadta azt.

A munkacsoport folyamatosan
várja a lakossági észrevételeket, javaslatokat, amelyeket szakmailag megvizsgál és feldolgoz.
– A munkacsoport a lakosságot képviseli, ugyanakkor folyamatosan egyeztetnie kell a Budapest Airporttal, a légügyi hatósággal és a HungaroControllal. A legfontosabb azonban az, hogy végre kidolgozza a kerület egységes zajvédelmi koncepcióját – mondta el Lévai István Zoltán.