Szívügyünk: a szív!

Írta:  2011.05.07.
Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. Pintér Kálmán Szakrendelő kardiológia-hypertonia szakrendelése Családi Szív Napot rendezett május 7-én a Magyar Hypertonia Társaság támogatásával a Pestszentimrei Közösségi Házban.

 
A pestszentimrei lakosok ingyenes szűrővizsgálaton vércukor-, koleszterin és vérnyomásmérésen vehettek részt. Akinél további gondoskodásra volt szükség, a szakrendelőbe hívta be dr. Szauder Ipoly, a Pintér Kálmán Szakrendelő vezető főorvosa, belgyógyász, kardiológus, hypertonológus.
– A magas vérnyomás hogy igen gyakori népbetegség – mondta dr. Szauder Ipoly. – A statisztikai adatok szerint a lakosság 20-30 százalékánál alakulhat ki magas vérnyomás, 65 év felettieknél 50 százalékban. – Sajnos, a mai szűrővizsgálat is jelzi, hogy a pestszentimreiek egészségi állapota nem jobb, mint a magyar átlag. Gyakorló kardiológusként azt tapasztaltam, hogy a magas vérnyomással kapcsolatban jelentős az információhiány.  
Míg régen azt gondolták, hogy idős korban normálisan is magasabb lehet a  vérnyomás, mai tudásunk szerint ez már nem igaz. Minden korosztálynál a normális vérnyomás elérése a cél.  A betegség egy része megelőzhető, ha csökkentjük a konyhasóbevitelt, és az alkoholfogyasztást. (Sok konyhasót tartalmaznak a száraz hentesáruk, halkonzervek, sajtok, kenyérfélék.) – Kevés kávé fogyasztása nem árt, azonban a kóla és az energiaitalok igen ártalmasak – tette hozzá a főorvos.  – A dohányzás és a fizikai aktivitás hiánya és az elhízás is emeli a vérnyomást. De csekély súlyfölösleg nem olyan baj, ha aktív életmóddal társul.  A kardiológus hangsúlyozta, hogy heti három alkalommal 20-30 perc aktív mozgással sokat tehetünk egészségünkért.
–Kerületünk új logója egy kék és egy zöld szív számtalan asszociációra ad alkalmat, arra mindenképpen, hogy egészségesen kell élni – mondta Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő.  – Nagyon fontos a betegség megelőzése, ezért szeretnénk, ha egyre több hasonló egészségügyi szűrést tudnák  végezni. A szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozás még mindig az egyik leggyakoribb halálok, aminek egy része egészséges életmóddal megelőzhető. Örülnék, ha a szűrést kiegészítené egészségügyi, étkezési tanácsadás, valamint, hogy hová menjünk sportolni.

Mi a vérnyomás normális értéke?
Az optimális vérnyomás a 120/80 Hgmm alatti, a normális vérnyomás a 120-130 Hgmm közötti szisztolés és 80-85 Hgmm közötti diasztolés érték, emelkedett normális vérnyomásnak nevezzük a 123-139 Hgmm közötti szisztolés vagy 85-89 Hgmm közötti diasztolés értéket. Kóros vérnyomás különböző fokozatairól beszélünk 140/90 Hgmm feletti értéknél.


A rendezvényen részt vett dr. Maitz László, a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója és dr. Szebényi Attila orvosigazgató.
A Családi Szív Nap fővédnöke volt Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő, dr. Lévai István Zoltán alpolgármester, a programot támogatta a Magyar Hypertonia Társaság.