A Star Trek miatt lett csillagász

Írta:  2011.05.13.
Ma megnyert egy csillagászati versenyt, és az űrutazásról álmodik. Kalocsai Botond a Star Trek és a Csillagkapu miatt kezdett el csillagászattal foglalkozni, és úgy tűnik, jó úton halad célja felé.
A csillagok titkait fürkészték május 12-én az érdeklődők a Vörösmarty Általános Iskola és Gimnáziumban. De nem asztrológiai számítgatásról volt szó, hanem valódi csillagászatról: a Peremvárosi Prímák Projekt konzorciuma tudományos vetélkedőt hirdetett a legrátermettebbeknek.
– A csillagászat a legősibb természettudomány, és hiába számít mostohagyereknek a hazai iskolai oktatásban: tapasztalatom, hogy kiemelten érdekli az iskolásokat – mondta Orha Zoltán csillagász, tudományos újságíró, a Vörösmarty iskola pedagógusa, a verseny szervezője. – Ezért hirdettük meg ezt a vetélkedőt. A megmérettetés nagyszerű alkalom arra, hogy a természettudományban járatos diákok tudásukat, kreatív gondolkodásukat bemutathassák.
– A csillagászati verseny felébreszti a diákokban az érdeklődést a csillagászat és űrkutatás iránt, amit nem szabad elaludni hagyni – tette hozzá Ponori Thewrewk Aurél csillagászattörténész, a zsűri alelnöke
A versenyre tíz három fős csapat nevezett, melyek írásbeli és szóbeli feladatokat oldottak meg. Az első helyezést ért el a Bókay Árpád Általános Iskola csapata, élén Kalocsai Botond 7/b osztályos diákkal, aki sok középiskolásoknak feltett kérdésre is jól tudott válaszolni.
– Kiskorom óta nagyon kedvelem a tudományos-fantasztikus (sci-fi) filmeket, ezen belül is a Star Trek és a Csillagkapu filmsorozatot, valamint szívesen megnézem a televízióban a természettudományi filmeket is – mondta Kalocsai Botond. – Nagyon érdekel a csillagászat és a fizika. A kerületi fizikaversenyen harmadik helyezést értem el. A legnagyobb álmom, hogy az emberiség számára lehetővé váljon a csillagközi űrutazás. Nagyon izgalmas lehet.
A második helyezett Vörösmarty iskola csapatából Fehérvári Dávid (7. osztályos) elmondta, hogy az tanév elejétől készülnek a megmérettetésre, de nemcsak magáért a versenyért, hanem mert érdeklődnek a csillagászat iránt.
– Orha Zoltán, a fizikatanárunk órái érdekesek, ugyanis nemcsak bemagoljuk a leckét, hanem felkelti az érdeklődésünket a csillagászat iránt – mesélte a Vörösmartys diák. – Nagyon érdekel a csillagászat, szeretnék ezzel továbbra is foglalkozni.
Csurai Kornál, a Hunyadi gimnázium (10. évfolyam) diákja sok csillagászati könyvet olvasott el és böngészett a felkészülés során.

Eredmények:

1. Bókay Általános Iskola csapata
2. Vörösmarty Mihály Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium (általános iskolai csapata)
3. Brassó Utcai Általános Iskola
A verseny résztvevői számos értékes ajándékban részesültek, amelyeket a zsűri tagjai adtak át számukra; többek között csillagászati könyveket és atlaszokat, folyóirat előfizetést valamint CD-t kaptak a nemzetközi űrállomás fedélzetén végtett fizikai kísérletekről.