Elismerés a virágos kerületnek

Írta:  2015.10.22.
A Virágos Magyarországért országos környezetszépítõ verseny díjkiosztó ünnepségén Pestszentlõrinc-Pestszentimre Önkormányzata Budapest Fõváros különdíját, a Napsugár Óvoda a Nemzeti Erõforrás Minisztérium elismerõ oklevelét vehette át október 21-én a Pesti Vigadó dísztermében.

A Virágos Magyarországért környezetszépítõ versenyt négy minisztérium, az Országgyûlés három bizottsága, Budapest Fõváros Önkormányzata, a Magyar Turizmus Zrt., valamint több civil szervezet, közöttük a verseny szervezésében is tevékenyen résztvevõ Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány írta ki.

Idén 209 település nevezett be a Virágos Magyarországért környezetszépítõ verseny hazai megmérettetésére.

A Virágos Magyarországért verseny

A környezetszépítõ versenyt 1994-ben hirdették meg elõször. Nincs még egy olyan megmérettetés hazánkban, amely évente kétmillió embert képes mozgósítani a kulturált, virágokkal díszített, élhetõbb környezet megteremtéséért, a természeti és az épített örökség megóvásáért, az új generációk környezettudatos neveléséért.

A díjkiosztó ünnepségre az ország minden tájáról polgármesterek, turisztikai és kertészeti szakemberek gyûltek össze a Pesti Vigadó dísztermében.

Magyarország miniszterelnöke levélben fejezte ki támogatását és jókívánságait a mozgalomhoz, amelyet Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelõs államtitkár tolmácsolt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. közös fõdíját Mosonmagyaróvár és Dunakiliti kapta, így e két település nyerte el a jogot, hogy 2016-ban képviselje Magyarországot az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén.
Kirrné Feicht Ágnes XVIII. kerületi fõkertész, a Magyar Önkormányzati Fõkertészek Szövetségének elnökeként, Forgács Edit az környezetvédelmi csoport ügyintézõje Pestszentlõrinc-Pestszentimre Önkormányzatának képviseletében vett részt a díjkiosztó ünnepségen.

Az Európai Virágos Városok és Falvak

Magyarország 1990-tõl vesz részt az Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) versenyében, s az utóbbi években a részt vevõ települések helyt álltak az igen erõs megmérettetésen. Az elmúlt nyolc évben négy arany (Géderlak falu kategória, város: Kaposvár, Nagyatád, Eger), hat ezüst (Paks, Balatonszárszó, Makó, Zalakaros, Gyula, Tápiógyörgye) és négy bronzérmet (Ivánc, Ruzsa, Orfû, Noszvaj) szereztünk. A verseny célja a környezetszépítés, a környezetvédelem, az ökológia, a fenntartható fejlõdés szempontjainak megfelelõ környezetformálás elõsegítése, továbbá az élhetõbb települések megteremtésének ösztönzése.

A Virágos Magyarországért országos környezetszépítõ versenyen kiemelkedõ teljesítményének elismeréseként a Napsugár Óvoda vezetõje, Perge Zsoltné az oklevelet vehetett át Varga Attilától, az Emberi Erõforrások Minisztériuma Köznevelésért felelõs államtitkárság vezetõjétõl az alábbi szavak kíséretében: „Az óvoda 2008-ban elnyerte a XVIII. kerület Zöld Óvodája, 2009-ben a Madárbarát Óvoda, 2011-ben, és 2013-ban, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Erõforrás Minisztérium által adományozott „Zöld Óvoda” címet. A testület nagyon fontosnak tartja, hogy fokozottabb figyelemmel koncentráljon a környezettudatos szemléletmód alapjainak lerakására már óvodáskorban”.

Budapest Fõváros különdíját Pestszentlõrinc-Pestszentimre önkormányzatának a versenyen való színvonalas szerepléséért Forgács Edit vette át Kassai Endre önkormányzati irodavezetõtõl: „ Pestszentlõrinc-Pestszentimre a lakosságnak szervezett akciók kiemelkedõek: Rendszeresen virágosztást szerveznek, lombzsákokat, komposztáló edényeket osztanak szét. A kerület fasorai szépek, gondozottak. Az Erõmû-tó környezetének fejlesztésével a kerület szívében egy olyan különleges természetközeli élõhelyet hoznak létre, ahol a lakosság pihenésének biztosítása mellett a természet szépségeit is megõrzik”.

A Virágos Magyarországért díjkiosztó ünnepségérõl összesen 76 település képviselõje térhetett haza különbözõ elismerésekkel.