A fûtés is lehet veszélyes

Írta:  2015.10.02.
Fûtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a készülék nem rendeltetésszerû használata, a szabálytalan kivitelezés, illetve a mûszaki felülvizsgálat vagy ellenõrzés elmulasztása.
Fûtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a készülék nem rendeltetésszerû használata, a szabálytalan kivitelezés, illetve a mûszaki felülvizsgálat vagy ellenõrzés elmulasztása. Bár a hûvösebb idõben egyre több otthonban kezdenek el fûteni, még nem késõ a hivatalos fûtési szezon kezdete elõtt szakemberrel ellenõriztetni a tüzelõ-fûtõberendezéseket és az égéstermék-elvezetõ rendszereket .

A nem rendeltetésszerû használat következtében jelentõs anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tûzesetek alakulhatnak ki, de nem ritka a fizikai robbanás sem. Nagyobb eséllyel rakódik le káros anyag az olyan égéstermék-elvezetõ rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelõ tüzelõanyagot égetnek, az elzáródott kéménybõl pedig a káros anyagok visszaáramolhatnak. Ezek a veszélyforrások a megfelelõ használattal teljesen kiküszöbölhetõek!
A szabálytalan kivitelezés miatt az égéstermék visszaáramolhat, a tüzelõ-fûtõberendezések meghibásodhatnak. A zárt térbe visszajutó gázok, így a szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelentenek az ott tartózkodókra. A rosszul bekötött eszköz gyakrabban meghibásodhat, azt gyakrabban kell javítani és rövidebb idõ alatt tönkremegy, ráadásul jóval több pénzt kell ráfordítani. Mindez megelõzhetõ, ha megfelelõ minõségû termékeket vásárolunk, a tervezést és a kivitelezést pedig valódi szakember végzi el!
A mûszaki felülvizsgálat és ellenõrzés fontos feltétele a fûtési rendszer biztonságos mûködtetésének, hiszen idõben kiderül, ha valamilyen karbantartási vagy javítási munkára van szükség. Ezt a munkát is minden esetben bízzuk szakemberre. A fûtési rendszer valamennyi elemét ellenõriztetni kell az elõírás szerinti idõszakonként!

Hír naptár

« December 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Csatlakozz közösségünkhöz